Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Українська історія художника з Київщини Олексія Штанка

Олексій Володимирович Штанко (1950-2000) – відомий український художник-графік, педагог, Заслужений діяч мистецтв України (1996). член Спілки художників України (1979). Художник працював у галузі книжкової графіки, кіноплаката, малювання марок.

Олексій Штанко народився в 19 серпня 1950 року у селї Пії Обухівського району на Київщині. Походив із козацького роду кагарлицького сотника Опанаса Штанька. З 14 років навчався в Київському художньо-промисловому технікумі. Далі було навчання в Київському художньому інституті, який він закінчив у 1979 році і де пізніше викладав на факультеті графіки. Навчався у відомих українських художників-графіків: Василя Перевальського, Тимофія Лящука, Андрія Чебикіна, Василя Чебаника.

Українська історія стала головною темою творчості Олексія Штанка.

У квітні 2018 року в Музеї книги і друкарства України пройшла виставка «Ось де, люди, наша слава, Слава України!», присвячена творчості художника. «Захоплення історією, мабуть, пов’язане з місцем його народження. Він родом з самого серця України, звідти, де зароджувалася трипільська культура – з Київщини. Він увібрав українську історію з молоком матері. Уся творчість Олексія була присвячена українській історії» – сказала на відкритті виставки про творчість свого чоловіка Катерина Штанко – українська художниця і письменниця. На виставці були представлені  плакати і графіка малих форм та ілюстрації до двох книг «Конституція Пилипа Орлика» та «Як жив український народ» Михайла Грушевського, це серія портретів державних діячів і гетьманів часів Київської Русі та Запорозької Січі, діячів української культури, за які Олексій Штанко був відзначений медаллю Української Академії мистецтв. 

В майстерні плакату робив серії на гостросоціальні теми, але головним уподобанням завжди була історія. І плакати, і книжки, і марки – все переважно на історичну тему. Його цікавили періоди: Протослов’янська цивілізація на острові Рюген, Київська Русь, Литовський період, Гетьманщина. Отримав безліч нагород за історичні цикли плакатів, перші місця на багатьох конкурсах плакату.

За ініціативи художників, братів Сергія і Олександра Харуки започаткована відзнака імені Олексія Штанка «За оригінальність творчого задуму», якою щорічно нагороджують талановитих художників, які зробили значний внесок у розвиток мистецтва книги.

Олексій Штанко був справжній українець, він дуже цікавився і самою Україною, й історією України і на цьому побудував свою творчість.