Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книги КЗ КОР «Київська обласна біліотека для дітей» - Сучасна європейська підліткова книга

 

«Книга – один з важливих витоків радості мислення»

В.А.Сухомлинський

 

 

Привіт, друзі! Пропонуємо Вам добірку літератури з серії: «Сучасна європейська підліткова книга», в якій розповідається про дорослість, яка відкриває широку браму для молодих людей.

Буде цікаво!

 

Перша книга нашої добірки «Право на дорослість» належить польській письменниці, журналістці, представниці Варшавського відділу Товариства польських письменників — Малґожаті-Кароліні Пекарській

Як письменниця вона дебютувала в 1986 році в щомісячному суспільно-літературному журналі «Okolice» чотирма оповіданнями.

Малґожата-Кароліна Пекарська є автором книг для дітей і молоді, дія яких відбувається у частині Варшави Saska Kepa, де вона живе і звідки походить її родина.

 

Пекарська, Малгожата-Кароліна. Право на дорослість / М. К. Пекарська ; пер. з польської І. Тучапська. — Харків : ВД «ШКОЛА», 2020. — 528 с. 

Головні герої книги закінчили школу і готуються до вступу в доросле життя. Вибір напрямку навчання, переїзд до іншого міста, нове житло ? здавалося, серед цих клопотів годі думати про щось інше. А тим часом дорослість відкриває широку браму для молодих людей, які зіштовхуються з незнаними досі питаннями: невже їхні батьки могли ОТАК вчинити? Невже кохання може бути таким сильним? Чому близькість така… далека? У цій книзі ? і роздуми юних героїв про злочин і кару, і приколи життя в гуртожитку, і шок від студентських підробітків, і відчуття себе вільним, самостійним, із повним правом на дорослий вибір.

 

Другою книгою добірки є «Правда із присмаком кави» сучасної німецької письменниціц Крістіни Міхельс, яка почала писати твори ще під час навчання у школі. Її першими літературними критиками були однокласники, яких зачаровували казки юної Крістіни. Письменництво завжди надихало авторку, вона ніколи не відмовлялася від своєї найголовнішої мрії — писати, і з роками це хоббі перетворилося на повноцінну професію.

 

Міхельс, К. Правда із присмаком кави / К. Міхельс ; пер. з німецької М. Запорожець ; худож. - оформл. Н. Переходенко. — Харків : ВД «ШКОЛА», 2019. — 288 с. 

У книзі розповідається захоплива, романтична й водночас серйозна історія про юну дівчину Рінні. Говорити тільки правду ? за таким принципом вона живе й через це набуває собі як друзів, так і ворогів. Та раптом Рінні опиняється в ситуації, коли змушена постійно брехати. Як зізнатися коханому, що вона стала причиною його нещастя? Чи все-все має знати найліпша подруга (і чи справді вона найліпша)? Як переступити через страх, аби висловити все, що накипіло? Адже найрідніші люди заслуговують на те, щоб знати правду, навіть якщо вона гірчить, наче кавове зерня…

 

 

Третя книга добірки - це книга польської письменниці Анни Лачиної «Дзвінки до друга».

Анна автор серії навчальних казок, фантастичних оповідань і соціально-побутових романів. Дворазово здобула літературну відзнаку польської секції IBBY (2007 року за твір «Інвазія вірусів», а 2010 року — за роман «Фактор кохання»). Вважає, що спільне читання й обговорення літератури зближує людей, тому намагається здебільшого створювати романи, які можна радше читати разом, аніж адресувати їх конкретній віковій групі.

 

 

Лачина, А. Дзвінки до друга : роман / А. Лачина ; пер. з польської Н. Зотова. — Харків : ВД «ШКОЛА», 2021. — 400 с. 

Одна дівчина не уявляє свого життя без спорту, вона прекрасно плаває і ходить під вітрилами, а друга віддає перевагу шахам і комп’ютеру. Одна фліртує і розбиває серця, а друга зітхає, чекаючи на Справжнє Велике Кохання. Одна любить писати листи, а друга соромиться своєї дислексії. Два характери, дві сестри… один хлопець. І все виявляється зовсім не таким, як було на початку. У цій книзі авторка розповідає про вперте подолання перешкод, проблему разючої несхожості, а також порушує питання сестринської лояльності та її меж.