Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

"Голокост: уроки пам`яті"

 

Матеріал подано без змін

 

27 січня весь світ, усе прогресивне людство відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, яке було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН від 1 листопада 2005 року.  Що таке Голокост?

Голокост - це переслідування та масове знищення євреїв та інших соціальних груп, які здійснювали німецькі нацисти та їхні союзники під час Другої світової війни. Під час Голокосту було вбито близько 6 мільйонів євреїв, що становить приблизно третину всього єврейського населення світу.

Крім євреїв, нацисти також винищували гомосексуалів, психічно хворих людей, інвалідів, радянських військовополонених і всіх, кого вони  вважали "неповноцінним".

Протягом 1933 – 1945 років  нацисти  вбили близько чверті всіх циган світу, приблизно 10% поляків, приблизно 3 мільйони радянських (включаючи українських) військовополонених, тисячі душевнохворих і непрацездатних.

"Неповноцінних" за нацистськими переконаннями людей утримували в спеціальних таборах смерті. На ув'язнених часто ставили експерименти, а через жахливі умови проживання багато ув'язнених навіть не доживали до страти. Найвідомішим нацистським концтабором був Аушвіц у польському місті Освенцим.

Нацисти також розшукували і розстрілювали євреїв на окупованих територіях. Найвідомішим місцем масових розстрілів євреїв в Україні є урочище Бабин Яр у Києві, де було страчено близько 150 тисяч осіб. Зараз тут знаходиться Меморіальний комплекс, присвячений пам'яті жертвам Голокосту. 

З приводу цієї дати в Обухівській центральній публічній  бібліотеці для дорослих оформлено інформаційну викладку - нагадування «Голокост: уроки пам’яті». Бібліотекарі запрошують всіх читачів ознайомитись з матеріалами викладки.

День пам'яті жертв Голокосту заснований з метою, щоб люди ніколи не забули про злочини нацистів і щоб пам'ять невинно вбитих була вшанована.

У цей день ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом, не повинно повторитися!

Л.Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою Обухівської міської ради