Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Народознавча подорож «Магічне свято Івана Купала - з досвіду роботи бібліотеки села Новосілки Чабанівської ТГ Фастівського району, Київської області

Івана Купала – це дивовижне прадавнє свято, яке приходить до нас в середині літа, коли сонце стоїть високо-високо в небі, щедрим промінням купає землю, і від його лагідного тепла, щирої животворної сили дерева, квіти і трави пахнуть найдужче і буяють соковитою розкішною зеленню. За народним календарем припадає воно на 7 липня. Але готуватися до свята починають напередодні – 6 липня.

Сьогодні юні користувачі бібліотеки села Новосілки здійснили фольклорно-етнографічну подорож за сторінками книги «Ой на Івана, та й на Купала». Завідувачка бібліотекою розповіла присутнім про купальські обряди, звичаї, прикмети та традиції святкування цього чарівного свята. Розповіла про дивну квітку папороті, про символ магічної купальської ночі – багаття. .Олена Василівна провела майстер-клас по плетінню купальських вінків із зібраних духмяних цілющих трав. Під час якого, разом з дівчатами співали купальських пісень. А ще в бібліотеці підготовлена народознавча виставка «Магічне свято Івана Купала», приурочена улюбленому святу нашого народу.

Всі присутні змістовно, цікаво та весело провели час напередодні наймагічної ночі у році – Купальської.

Чарівне, неповторне, дивовижне свято Івана Купала! Святкували його всі народи світу(хоча й називали по-різному), святкували й в Україні, в кожному селі, в кожному місті. Тож хай і нині засяють купальські вогні, лунають пісні, оживають прадавні  легенди, що створив наш народ.

Олена Сурга,

завідувачка бібліотекою с. Новосілки

Чабанівської ТГ

Фастівського району Київської області