Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Про філателію всім

У фондах КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей», якій 17 серпня 2022 року виповнюється 113 років, є багато цікавих і, навіть рідкісних видань. Одне з них особливо цікаве випуском поштової марки України «Русскій воєнний корабль … ВСЬО!», тобто для тих, хто раніше може і не колекціонував поштової марки, але тепер, після придбання зазначеного раритету, може стати завзятим колекціонером. Це науково-популярне видання: Чередниченко Валерій. Про філателію всім : для юнацтва й дітей, спадкоємців філателістичних колекцій / В. Чередниченко. – Київ : Смолоскип, 2015. – 112 с. : іл.

Дослідник Валерій Чередниченко у своїй праці подав детальну історію поштової марки загалом і української зокрема, приділивши значну увагу організаторам філателістичного руху серед українців.

Читачам буде цікаво дізнатися: що оплата складної послуги доставки листів була запроваджена  з середини ХІХ сторіччя завдяки реформатору пошти Великої Британії Роуленду Гіллу (1795-1879); що український скаутсько-пластунський устрій мав свою пошту і перша серія марок «Український пластовий уклад» вийшла у Львові в 1926 році; що кожному філателісту обов’язково потрібні предмети (і які саме) повсякденного філателістичного користування, тощо.

Видання чудово ілюстроване. Тут можна побачити зображення різних відомих марок, як то: блок марок «За Україну! За її волю! За честь, за славу, за народ!» (2015 р.), «Українська головна визвольна рада 1944-2009: 65 років від часу створення», блок «День Незалежності», планшет філателістичної експозиції О. Канівця «Останній шлях Кобзаря» в Національному музеї літератури України (Київ, 2014); марок української діаспори та країн світу, виданих за українськими темами, сюжетами, персоналіями та багато зображень яскравих марок з тематики флори, фауни, мистецтва.

Видання зазначеної книги здійснено завдяки фінансової підтримки Видавничого фонду Ірини Турченюк (нар. 1926 р. на Холмщині – пом. 2008 р. у Канаді).

Книга має чудовий допоміжний бібліографічний апарат і буде цікавою і корисною не тільки досвідченим і новітнім колекціонерам, а й всім, хто вболіває за розбудову та зміцнення Незалежної України, як істино європейської держави.

Слава Україні! Героям слава!