Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До 100-річчя видатного українського письменника Анатолія Дімарова

 

Завдяки книзі, людина не втрачає 

духовності і розвивається.

Анатолій Дімаров

 

 

17 травня 2022 року виповнюється 100 років від дня народження Анатолія Андрійовича Дімарова (1922-2014) - патріарха української прози, творчість  якого, посідає одне з чільних місць в українській літературі XX століття.

Творчий доробок письменника налічує кілька десятків томів змістовних і проникливих творів з глибин життя українського народу - романів, повістей, оповідань, новел, іронічних етюдів з письменницького життя, зокрема й власного.

Духовний світ видатного майстра слова сформувався на ґрунті українських національних традицій і такимх життєвих принципів, як: почуття морального обов’язку перед своїм народом та його історією, незламність духу.  У життi та творчостi  Анатолій  Дімаров став взірцем мужності, патріотизму і правдолюбства.

Письменник не боявся змальовувати правду про українську дійсність - часи примусової колективізації, голодомору 1932- 1933 рр., масових репресій - відрізки історії, на які було накладено суворе табу радянською владою.  Насамперед йдеться про його романи «І будуть люди» (1964) та «Біль і гнів» (1974-1980 рр.) - історичні епопеї про долю український народу у XX столітті. Як результат - з обох творів вилучено близько 300 сторінок. Та навіть урізаний варіант другого тому роману «Біль і гнів»,  у 1982 році був відзначений Шевченківською премією.

«Я весь час прагнув зробити з читача співавтора, щоб він теж увійшов у мою шкіру і в деяких місцях навіть додумав сюжет. Тому іноді я навмисно обривав оповідь. Щоб зрозуміти мене як прозаїка, читачеві можна прочитати «Біль і гнів», «І будуть люди», «Містечкові історії», - написав у спогадах письменник.

Окрім «дорослої» прози, в творчій спадщині Анатолія Дімарова також є і захоплюючі книги для дітей: «Блакитна дитина», «На коні і під конем», «Про хлопчика, який не хотів їсти», «Для чого людині серце», «Друга планета», на яких виховувалося не одне покоління українських читачів.

Український інститут національної пам'яті, в рамках відзначення роковин Голодомору в Україні, у листопаді 2016 року вніс митця до проєкту «Незламні», як відзначення на державному рівні 15 видатних людей, що пройшли через страшні 1932-1933 роки та змогли реалізувати себе.

«Багато запитань ставить перед людиною життя, і на багато з них відповів письменник Анатолій Дімаров у своїх мудрих, глибоко життєвих книгах. Тож черпаймо з них мудрість і пишаймося, що в нашій багатющій культурі є Анатолій Дімаров», - відзначала українська літературознавиця.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» запрошує ближче познайомитись з творчою спадщиною видатного українського письменника Анатолія Дімарова, завітавши до бібліотеки. Для зручності, доречно користуватись електронним каталогом на сайті бібліотеки.