Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до Міжнародного дня прав людини

10 грудня  світове співтовариство відзначає Міжнародний день прав людини. Саме цього дня 1948 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини – основоположний документ, в якому були проголошені невід'ємні права, властиві кожній людині не залежно від його раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового чи іншого становища. Декларацію перекладають частіше, ніж будь-який інший документ у світі: її текст існує більш ніж 500 мовами.

Щорічно визначається тематика  Міжнародного Дня прав людини. Тема 2021 року: Рівність – скорочення нерівності, просування прав людини. В основі концепції прав людини лежать дві основні цінності. Перша – це людська гідність, а друга – рівність. Права людини - це можливість вибору людиною певної поведінки  для забезпечення свого нормального існування і розвитку, закріплені в законах, інших правових актах держави і міжнародних документах, це певним чином унормована свобода людини, деякі її потреби та інтереси, вимоги для надання тих чи інших благ, адресовані суспільству, державі, законодавству. Права людини можна розуміти як те, що ви¬значає базові норми, необхідні для того, щоб жити з почуттям гідності, і усвідомленням, що всі люди рівні. 

Міжнародний день прав людини нагадує всім про гідність кожної особистості, невід’ємність її громадянських, культурних, економічних, політичних і соціальних прав, а також про необхідність знати і відстоювати ці права.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»  до Міжнародного дня прав людини та Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» запрошує переглянути книжкову виставку «Свої права: вивчаємо та знаємо». На виставці представлені науково-практичні видання, публікації інформаційного характеру із фондів бібліотеки,  що містять інформацію про поняття та загальну характеристику права,  про українське державотворення, про реалізацію і захист прав людини та основний закон – Конституцію України.

Для пошуку необхідних видань пропонуємо користуватися електронним каталогом на сайті бібліотеки.