Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до 70-річчя від дня народження Назарія Яремчука

 

Назарій Яремчук - славетний співак, легенда і один із символів української пісні, Народний артист України (1987), лауреат премії ім. Тараса Шевченка (1996, посмертно), Герой України (2021, посмертно).  30 листопада 2021 року йому б виповнилося 70 років (30.11.1951-30.06.1995). 

Його долею стала українська пісня, яка, завдячуючи великому таланту  Назарія Яремчука, піднялась до нових висот і зазвучала по всьому світу. Пісні «Червона рута», «Водограй», «Смерекова хата», «Стожари», «Гай, зелений гай», «Родина», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас», «Писанка», «Гей ви, козаченьки», «Я ще не все тобі сказав», які стали популярними завдяки Назарію Яремчуку, звучали в усіх республіках колишнього Радянського Союзу, в Канаді, Америці, Австралії, Франції, Аргентині, Парагваї, Бразилії  та багатьох інших країнах. Звучали вони і в Афганістані, де співак виступав перед військовими. У 1986 році, після Чорнобильської катастрофи, він тричі побував у 30-кілометровій зоні відчуження, де виступав перед ліквідаторами аварії ЧАЕС. Всі виступи співака проходили з величезним успіхом. Його  голос був улюбленим і пізнаваним – бо завжди звучав щиро та проникливо. Адже Назарій Яремчук співав про те, що найбільше любив – про свою Україну, її незрівнянну красу, велич, її щедрих і талановитих людей.

Життя видатного співака обірвалося надзвичайно рано – він відійшов у вічність у 43 роки. Але Україні залишилася його пісенна душа. «Пісня для мене – це все. Це вираження людських почуттів. Без пісні я не уявляю свого життя»- сказав в одному із інтерв`ю співак. За своє таке коротке творче життя життя співак записав понад 150 пісень. Пісні Назарія Яремчука живуть і зараз, і є окрасою золотого фонду українського мистецтва.

Українцям є ким пишатися! Любімо Україну!