Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

День українського кіно у бібліотеці

 

Матеріал поданий без змін

День українського кіно у бібліотеці.

(з досвіду роботи КЗ «Публічна бібліотека» Вишневої міської ради

 Бучанського району Київської області)

 

У другу суботу вересня, згідно з указом Президента від 12 січня 1996 року, відзначається День українського кіно – свято всіх причетних до створення вітчизняного кінематографа, а також його відданих поціновувачів. В цьому році це свято припадає на 11 вересня.

Український кінематограф бере початок ще з кінця ХІХ століття, коли в 1893 році механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше за Едісона й більше ніж за рік раніше братів Люм’єрів сконструював кінознімальний та кінопроєкційний апарати. Кілька років по тому, в Харкові Альфред Федецький зняв кілька короткометражних картин і 2 грудня 1896 у приміщенні Харківського оперного театру (тепер обласна філармонія) провів перший в Україні публічний кіносеанс.

У новітній час, попри всі перешкоди, наше кіно набирає обертів світового масштабу. Варто згадати хоча б фільми Сергія Лозниці, Мирослава Слабошпицького, Марини Вроди, Олеся Саніна, Михайла Іллєнка, Ахтема Сеітаблаєва.

Напередодні цього свята КЗ «Публічна бібліотека» Вишневої міської ради підготувала книжкову виставку, яка познайомить Вас з історією становлення та розвитку українського кіно, а також про найяскравіші особистості українського кіномистецтва.

Також,  до Дня українського кіно,  у стінах нашої книгозбірні відбувся показ фільму «Чорний ворон» — повнометражний художній фільм режисера Тараса Ткаченко за романом однойменного бестселера відомого українського письменника Василя Шкляра. Книга «Залишенець. Чорний Ворон» розповідає про одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії — запеклу боротьбу українських повстанців проти окупаційної комуністичної влади в 1920-х роках, вже після окупації УНР, у Холодному Ярі.

 

Оксана Бабич, бібліотекар І категорії відділу обслуговування читачів

 КЗ «Публічна бібліотека»  Вишневої міської ради, Бучанського району Київської обл.