Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

ВИЇЗД ДО БІБЛІОТЕК СЛАВУТИЦЬКОЇ МЦБС 5–6 ЛИСТОПАДА 2020 року

 

ВИЇЗД 

КЗ КОР «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ»

ДО БІБЛІОТЕК  СЛАВУТИЦЬКОЇ МЦБС

5 – 6 ЛИСТОПАДА  2020 року

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» (директор: М. Зніщенко), як обласний науково-методичний, координаційно-консультаційний, інформаційний центр з питань бібліотечного обслуговування   дитячого і дорослого населення Київської області,    в особі  головного  методиста  С. Нікольської,  5-6 листопада 2020 року було здійснено виїзд  до бібліотек Славутицької  міської централізованої бібліотечної системи Київської області (директор МЦБС: Н.Портная). Виїзд було здійснено з метою вивчення діяльності та надання науково-методичної і практичної допомоги з питань: «Інноваційна діяльність бібліотек» та «Популяризація української літератури і мови в бібліотеці».

Під час виїзду  було встановлено: бібліотеки міста Славутича єдині в Київській області мають статус бібліотечно – інформаційних центрів ; вони стали авторитетними інформаційними центрами громади Славутича. Фахівці бібліотечних Центрів  в своїй роботі поєднують традиційні та інноваційні форм роботи і активно працюють над розробкою креативних проєктів і продуктів з усіх напрямків інформаційно-бібліотечного обслуговування жителів громади.

Заслуговує на особливу увагу  робота бібліотек Славутича по щорічній участі в «Громадських проєктах «Бюджет участі м. Славутича», що дозволяє  не тільки привертати увагу  громади міста до питань покращення роботи бібліотек, а й допомагає залучити  нових читачів, забезпечити  рекламу бібліотекам, а відповідно, і покращити імідж.

В 2019 році, завдяки громадській підтримці проєкту «Handmade-студія творчості для дорослих», Загальноміський  бібліотечно-інформаційний Центр  додатково залучив  на потреби розвитку 100 000 грн. Реалізація проєкту  дозволила  розпочати втілення нового напряму діяльності по роботі з користувачами солідного віку. На базі бібліотеки були створені нові дозвіллєві клуби - «Творча майстерня» та «Клаптикове шиття»,  які із задоволенням відвідують користувачі солідного віку та домогосподарки. Враховуючи побажання своїх авторитетних за віком користувачів,  фахівці ЗБІЦ налагодили роботу по обслуговуванню читачів з особливими потребами та людей похилого віку вдома за замовленням. Це дозволило зробити бібліотеку більш доступнішою і зручнішою кожному жителю громади.

Проєкт «Бібліотек@ на всі 100! Книга творить людину»  Бібліотечно – інформаційного  центру для дітей та юнацтва  дозволив  теж отримати 100 000 грн. на оновлення  інтер`єрів бібліотеки та придбання  нової  літератури. Завдяки перемозі даного проєкту, в бібліотеці створена особлива «книжкова» атмосфера: було організовано часткове зонування окремих залів та покращено вільний доступ до фондів читального залу; відкрито постійно  діючу зону  комфортного перебування для дошкільнят та читачів-учнів 1-3 класів «На казковій галявині»; запрацював книжковий вернісаж «Міні – маркет сучасної української літератури» для читачів-учнів 6-9 класів. Започатковані нові форми роботи для молодшої категорії читачів: «Цікаві читання для малечі» і онлайн читання «Книжкові_цікавинки_від_Софійки». Фонд української літератури поповнився на 550 книжок української дитячої літератури, в тому числі і сучасної. Всі ці нововведення дозволили оновити і значно покращити роботу бібліотечного центру.

Бібліотечні центри Славутича успішно залучають до бібліотек молодь. «Славутицький Молодіжний Простір»   працює в Загальноміському  бібліотечно - інформаційному Центрі. Цей проєкт реалізується спільно з відділом молоді та спорту виконавчого комітету Славутицької міської ради. Для цього, в одному із залів бібліотеки, створено зручне і комфортне молодіжне середовище. Тут молодь, відповідно до побажань, неформально спілкується з відомими у місті людьми: депутатами міської ради, керівниками  і фахівцями установ та підприємств Славутича, приймає  участь у семінарах і тренінгах, переглядає фільми та обговорює різні цікаві для них питання. Для  молодіжного дозвілля театральні заклади та творчі колективи Славутича організовують різні святкові вистави, цікаві майстер-класи та вікторини в приміщенні бібліотеки.

Також на базі Загальноміського бібліотечно-інформаційного центру (далі ЗБІЦ) реалізується проєкт «Електронна бібліотека Славутича», де  функціонує електронний каталог; ведеться наповнення Мультимедійного архіву ЗБІЦ (оцифровка, переведення в ПДФ та розміщення власних матеріалів фонду у відкритому доступі на сайті «Мультимедійного архіву ЗБІЦ» в мережі Інтернет). Ведеться постійна робота по накопиченню інформації про роботу бібліотек Славутицької ЦБС на сторінках сайтів та VEB-сторінок.  Фахівці знайомлять своїх користувачів через мережу Інтернет про нові надходження літератури, книжкові фонди  ЦБС, проводять постійну популяризацію як сучасної української літератури, так  і класики, та зарубіжної літератури.

В бібліотечних центрах Славутича активно працюють: ляльковий театр «Веселка», клуби за інтересами різного спрямування, в яких проводяться цікаві зустрічі, обговорюються, вивчаються і досліджуються цікаві теми; проводяться різнопланові активні форми роботи з читачами; застосовуються традиційний та інтерактивні форми популяризації книги та читання.  Широко застосовують технічні засоби і новітні технології.

Провідним  методистом  КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» бібліотечним центрам Славутицької  МЦБС  була надана науково-методична та практична допомога з актуальних питань бібліотечно-інформаційної діяльності.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» висловлює щиру подяку дирекції та колективу Славутицької МЦБС за високий професіоналізм, творчість і креативність в роботі та створення відповідних сприятливих умов для роботи.  

Позитивний досвід Славутицької МЦБС буде опрацьовано та поширено серед бібліотек Київської області.

Окрему подяку висловлюємо  директору Славутицької МЦБС Наталі Портній та керівнику «Handmade-студії» Наталі  Кокіній за передані колективу  «Київська обласна бібліотека для дітей»  захисні  маски.