Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ» ВІТАЄ ВСІХ З ВСЕУКРАЇНСЬКИМ ДНЕМ КРАЄЗНАВСТВА

КЗ КОР «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ» ВІТАЄ ВСІХ З ВСЕУКРАЇНСЬКИМ ДНЕМ КРАЄЗНАВСТВА

 

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ КРАЄЗНАВСТВА

     

Пізнай свій край, себе, свій рід, 

свій нарід, свою землю – 

і ти побачиш свій шлях у життя…

 Григорій  Сковорода 

 

У календарі пам'ятних дат України є свято, присвячене тим, хто вивчає, популяризує і творить історію рідного краю – ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ КРАЄЗНАВСТВА, яке відзначається 28 травня.

Встановлення дати святкування відбулося на VI з`їзді Національної спілки краєзнавців України, у січні 2017 року. Дата 28 травня була обрана не випадково, саме цього дня, в 1925 році, в Харкові розпочала роботу Перша Всеукраїнська краєзнавча конференція, яка зібрала 75 делегатів з усіх регіонів України. Серед них були видатні історики: академік Д. І. Багалій, академік Д. І. Яворницький, професор М. І. Яворський та інші. На форумі було прийнято рішення про створення Українського комітету краєзнавства, який очолив академік Матвій Яворський, що в 1930-ті роки став жертвою сталінських репресій.

Відродження краєзнавчого руху і створення місцевих краєзнавчих осередків почалося  після Другої світової війни, і особливо — у 60-х – 70-х роках ХХ століття. Саме в цей час понад 100 тис. літописців-дослідників рідного краю залучили до роботи над випуском «Історії міст і сіл Української РСР» у 26 томах, яка досі не має аналогів у світі (1340 статей з історіями обласних і районних центрів та інших значних населених пунктів, 8619 статей про всі селища міського типу та центри сільрад, уміщено 9 тисяч ілюстрацій). «Завдяки цьому виданню всі міста, містечка й чисельні села України отримали свою біографію, в якій зафіксовано основні історичні етапи їх розвитку» – зазначав голова  редакційної колегії  видання «Історії міст і сіл Української РСР» академік Петро Тронько.

В час національного піднесення українського суспільства, 27 березня 1990 р. в Києві відбувся Перший Всеукраїнський краєзнавчий з'їзд, який заснував Всеукраїнську спілку краєзнавців – спадкоємицю традицій Українського комітету краєзнавства.     Враховуючи здобутки краєзнавців-дослідників і значимість їхньої роботи  у вихованні особистості, ус¬відомленні нею своєї національно-культурної приналежності - 16 жовтня 2008 року Кабінет Міністрів України своєю постановою надав статус національної Всеукраїнській спілці краєзнавців і відтепер вона іменується – Національна спілка краєзнавців України.

Давні традиції має історичне краєзнавство  на Київщині. У 1996 році започаткувала свою роботу Київська обласна організація Всеукраїнської спілки краєзнавців. Сьогодні в області працює 12 первинних осередків, які об`єднали справжніх подвижників та ентузіастів, що зберігають та відроджують пам’ятки столичної області, розробляють туристичні, мистецькі, літературні краєзнавчі маршрути. Вони прагнуть відкрити сучасникам та зберегти для прийдешніх поколінь  культурну спадщину, археологічні, етнографічні, історичні, мистецькі, художні та літературні пам’ятки Київщини.

Щоб по-справжньому любити рідний край, його слід добре знати, а отже необхідно вивчати історію, традиції, культуру. Збереження, популяризація і поширення  історичної та культурної спадщини краю - одна з найважливіших функцій бібліотеки.  КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» - методичний центр краєзнавчої роботи публічних бібліотек та бібліотек ОТГ Київської області. Важливий напрямок краєзнавчої діяльності КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» - бібліографічне інформування та довідково-бібліографічне обслуговування користувачів шляхом видання бібліографічних посібників. 

Великою популярністю у фахівців та читачів користуються біобібліографічні та інформаційно-бібліографічні видання із серії: «Захисники України. ХХІ сторіччя», «Видатні люди Київщини», «Лауреати Київської обласної літературної премії ім. Г. Косинки», "Меценати Київщини", «Раритети Київщини», «Календар ювілейних дат видатних діячів Київщини» та інші.

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує познайомитись з окремими краєзнавчими виданнями бібліотеки.

 

До 85-річчя утворення Київської області КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» видала та поширила науково-допоміжний біобібліографічний покажчик «ДОСЛІДНИКИ ТА КРАЄЗНАВЦІ  КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ».  У виданні, на основі зібраних бібліотеками Київської області відомостей, систематизовано перелік прізвищ дослідників-краєзнавців Київщини та представлено перелік їх праць. Покажчик має інформаційний характер та адресований бібліотекарям, науковцям, історикам, краєзнавцям, музейним працівникам, педагогам, студентам, громаді Київської області, всім зацікавленим.

Детальніше познайомитись з  покажчиком «ДОСЛІДНИКИ ТА КРАЄЗНАВЦІ  КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» можна на сайті КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» у розділі «Методична служба» - Видання бібліотеки - 2017 рік або за посиланням:

http://child-library.kiev.ua/files/KOBDD_Kraeznav_2017.pdf

 

У 2018 році КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» започаткувала випуск біобібліографічного покажчика «ГОРИТЬ СВІЧА… УСТА ЗА НИХ В МОЛИТВІ: ЗАГИБЛИМ НАГОРОДЖЕНИМ ВОЇНАМ АТО КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ» із серії «Захисники України. ХХІ сторіччя». Підготовлено і поширено 12 випусків та загальне окреме зведене видання (електронні варіанти) . Ці видання є даниною пам'яті спільноти Київщини геройські загиблим воїнам АТО/ООС на захисті незалежності і неподільності України, які посмертно удостоєні державних та військових нагород.

Посібник підготовлено за участю працівників центральних районних і міських бібліотек Київської області. Він розрахований на бібліотечних працівників, краєзнавців-дослідників, істориків, науковців, музейних працівників, викладачів, вчителів, студентів, представників громадськості та всіх, хто цікавиться історією України, її Героями.

Детальніше познайомитись з  покажчиком  «ГОРИТЬ СВІЧА… УСТА ЗА НИХ В МОЛИТВІ: ЗАГИБЛИМ НАГОРОДЖЕНИМ ВОЇНАМ АТО КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ» можна на сайті КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» у розділі «Методична служба» - Видання бібліотеки - або за посиланням: 

Горить свіча… Уста за них в молитві: загиблим нагородженим воїнам АТО Київської області присвячується : Вип. 12

Горить свіча… Уста за них в молитві: загиблим нагородженим воїнам АТО Київської області присвячується : Вип. 11

Горить свіча… Уста за них в молитві: загиблим нагородженим воїнам АТО Київської області присвячується : Вип. 10

Горить свіча… Уста за них в молитві: загиблим нагородженим воїнам АТО Київської області присвячується : Вип. 9

Горить свіча… Уста за них в молитві: загиблим нагородженим воїнам АТО Київської області присвячується : Вип. 8

Горить свіча… Уста за них в молитві: загиблим нагородженим воїнам АТО Київської області присвячується : Вип. 7

Горить свіча… Уста за них в молитві: загиблим нагородженим воїнам АТО Київської області присвячується : Вип. 6

Горить свіча… Уста за них в молитві: загиблим нагородженим воїнам АТО Київської області присвячується : Вип. 5

Горить свіча… Уста за них в молитві: загиблим нагородженим воїнам АТО Київської області присвячується : Вип. 4

Горить свіча… Уста за них в молитві: загиблим нагородженим воїнам АТО Київської області присвячується : Вип. 3

 

Щороку КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» готує та поширює краєзнавче видання «КАЛЕНДАР ЮВІЛЕЙНИХ ДАТ ВИДАТНИХ ДІЯЧІВ КИЇВЩИНИ», яке мiстить перелiк ювiлейних дат видатних діячів,  уродженців Київської області, та видатних людей, життя і творчість яких тісно пов'язані з Київщиною. Видання адресовано всім, кого цікавить історія столичної області: бiблiотечним працiвникам, вчителям, краєзнавцям, музейним працівникам, студентам та iншим категорiям читачiв на допомогу у пiдготовцi i вiдзначеннi ювілейних дат.

Детальніше познайомитись з  «КАЛЕНДАРЕМ  ЮВІЛЕЙНИХ ДАТ ВИДАТНИХ ДІЯЧІВ КИЇВЩИНИ» можна на сайті КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» у розділі «Методична служба» - Видання бібліотеки.

http://child-library.kiev.ua/files/kalendar2020.pdf

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» створила і  наповнює краєзнавчий електронний каталог. Він  утворений на допомогу бібліотекарям, науковцям, історикам, краєзнавцям, педагогам, студентам, громаді Київської області, всім зацікавленим. Каталог стане в нагоді під час організації літературно-краєзнавчих зон, виставок, тематичних полиць, при підготовці та організації круглих столів, конференцій, масових заходів історико-краєзнавчого та літературно-краєзнавчого направлення, при написанні дослідницьких робіт. Перелік книг дослідників-краєзнавців Київської області та матеріали історико-краєзнавчих конференції представлено в краєзнавчому електронному каталозі за посиланням: 

http://ekobdd.pp.ua/index.php?option=com_irbis&Itemid=320 

 

 Вітаємо з Всеукраїнським днем краєзнавства всіх, 

хто причетний до вивчення та популяризації

 історії, культури, звичаїв, традицій

Київщини, України!

 

Київщина сповнена своїми дивами. 

Вона несказанно багата на культурні пам'ятники та 

різні історичні визначні місця. 

Вивчайте, пишайтеся та бережіть її духовні надбання! 

Подорожуйте по своїй землі і відкривайте для себе 

багато нового, захоплюючого і цікавого.

 

 Переглянути видання бібліотеки можна http://child-library.kiev.ua/index.php/vidannya-biblioteki

 

Світлана Нікольська-

головний методист КЗ КОР КОБдД