Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує інформацію до Міжнародного дня джазу

Щорічно 30 квітня весь світ святкує Міжнародний день джазу (International Jazz Day). День був проголошений на Генеральній конференції ЮНЕСКО в листопаді 2011 року. Перший щорічний Міжнародний день джазу в Парижі у 2012 році відкрили Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова з послом доброї волі ЮНЕСКО Хербі Хенкок і ознаменувався він святковою програмою, яка включала в себе живі виступи музикантів, майстер-класи та круглі столи за участю людей, які зробили значний внесок у розвиток цього мистецтва. У наступні роки подібні заходи стали традиційними.

Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова з нагоди проведення першого Дня джазу зазначила: «Джаз на протязі всієї своєї історії завжди був чинником позитивних перетворень, він залишається ним і сьогодні. Ось чому ЮНЕСКО проголосила Міжнародний день джазу. Ця музика, у витоків якої лежить рабство, завжди пристрасно виступала проти всіх форм гноблення. Вона говорить мовою свободи, яка має істотне значення для всіх культур. ЮНЕСКО керується тими ж цілями у своїх зусиллях по наведенню мостів діалогу і взаєморозуміння між усіма культурами і товариствами».

Тому, святкуючи Міжнародний день джазу, ЮНЕСКО віддає належне унікальному музичному стилю, яким є джаз; підвищує інформованість міжнародного співтовариства підкреслюючи необхідність міжкультурного діалогу і взаєморозуміння; зміцнює міжнародне співробітництво та зв'язок в області джазової музики. 

Джаз виник в кінці ХІХ - початку ХХ століття в США як синтез африканської та європейської культур і донині залишається унікальною формою музичного мистецтва, що об'єднує раси і національності і стирає межі між людьми і державами.

Зараз неможливо уявити будь-який джазовий колектив без саксофона. Однак, спочатку цей інструмент був тільки у військових оркестрах. Лише після Громадянської війни в Америці, саксофони знайшли ще одне застосування і, як виявилося, дуже вдале.

Одне з легендарних музичних напрямів, витоки якого йдуть глибоко в афроамериканську народну музику і блюз, що з’явилося в 1910-і роки, імовірно в Новому Орлеані (штат Луїзіана, США), досягло свого феєричного розквіту вже через пару десятиліть. Це був не просто синтез європейської та африканської культури, що отримав згодом повсюдне поширення, джаз з’явився як новітній фундамент для розвитку різних музичних напрямків на його базі, так і був цілком очікуваний, абсолютно самостійний і самодостатній стиль музичного мистецтва.

Ознайомитися з ТОП-10 видатних джазових музикантів можна за посиланням https://www.5.ua/kultura/sohodni-mizhnarodnyi-den-dzhazu-144367.html