Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" пропонує інформацію до ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ КНИГИ та АВТОРСЬКОГО ПРАВА.

 

23 квітня відзначається ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ КНИГИ та АВТОРСЬКОГО ПРАВА.

 

Цей ДЕНЬ є доленосним  як для світової літератури, так і для літератури України. У цей день народились такі видатні письменники, як: Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Андрій Курков, Григорій Тютюнник, а також пішли у вічність такі літературні класики, як: Мігель де Сервантес Сааведра, Вільям Шекспір, Інка Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський. 

Тому саме цей день, за пропозицією Міжнародної Асоціації Книговидавництв, був обраний Всесвітнім днем книги. Це відбулося 15 листопада 1995 року на 28-й сесії Генеральної конференції  ЮНЕСКО. Таким чином, починаючи з 1995 року, 23 квітня  у 190 країнах світу відзначається як Всесвітній день книги та  авторського права. 

А сама традиція святкування Дня книги народилася в Іспанії. Саме в цій країні, в 1926 році, король Альфонс XIII підписав декрет про відзначення в Іспанії Дня іспанської книги, і, після деякої полеміки, було прийнято рішення, що цим днем буде 23 квітня – день пам'яті Мігеля Сервантеса. У Барселоні цей день збігся зі святом на честь заступника Каталонії Святого Георгія, коли книготорговці влаштували грандіозну книжкову ярмарку. Саме там, з 1931 року, з'явилася традиція  дарувати троянду кожному, хто придбає книгу. 

З 2001 року, з ініціативи мадридських книговидавців, ЮНЕСКО проводить щорічне визначення Світової столиці книги. У відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних книговидавничих організацій - Міжнародного союзу видавців, Міжнародної федерації книгопродавців та Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ.

Звання Світової столиці книги присвоюється строком на один рік і набирає чинності 23 квітня, в день святкування Всесвітнього дня книги та авторського права. Присвоєння цього звання є свідченням співпраці між основними партнерами у книговидавничій справі, бажанням міст сприяти розвитку книговидавничої справи і читання. 

Світовими столицями книги ставали дуже різні міста: Мадрид (Іспанія), Олександрія (Єгипет), Нью Делі (Індія), Монреаль (Канада), Богота (Колумбія), Бейрут (Ліван), Любляна (Словенія), Буенос Айрес (Аргентина), Єреван (Вірменія), Бангкок (Таїланд), Порт-Харкорт (Нігерія), Вроцлав (Польща), Афіни (Греція) та інші. 

Цього року Світовою столицею книги названо місто Шарджа в Об'єднаних Арабських Еміратах. Сподіваємось, що згодом одне із наших міст теж здобуде це почесне звання.

Сьогоднішній наш день важко уявити без Інтернету та цифрових технологій . І тому інколи здається, що книга відступає на другий план, що самій книзі в майбутньому немає місця. Але це зовсім не так. «Подивись на світ цей. Поглянь на рід людський. Адже він є книга...»- написав багато років тому наш класик Григорій Сковорода.  Та, попри все, КНИГА була і залишається незамінним супутником людини, її мовчазним радником, всезнаючим помічником, невичерпним джерелом мудрості.

 

У Всесвітній день книги та авторського права ми вітаємо зі святом

письменників, видавців, ілюстраторів, бібліотекарів і всіх, хто дотичний до народження книги, а головне, наших дорогих читачів!

Будьмо ЧИТАЮЧИМИ, і хай ніякий телевізор чи комп'ютер 

не перепрограмують наше життя.

У цей святковий день хочемо поділитися своїми спогадами, 

які нас зігрівають і надихають на майбутні нові зустрічі 

в КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей"