Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Аналіз та стратегічне планування діяльності методичних служб бібліотек»

19 листопада 2019 року, згідно Плану роботи управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації на 2019 рік, КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей», – як головний обласний науково-методичний, координаційний, консультативно-інформаційний центр з питань бібліотечно-інформаційного обслуговування дитячого та дорослого населення Київської області, провела обласний семінар за участю методистів районних і міських централізованих бібліотечних систем, об'єднаних територіальних громад, представників публічних, базових бібліотек об'єднаних територіальних громад  за темою: «Аналіз та стратегічне планування діяльності методичних служб бібліотек» (програма семінару додається).

Відкрив обласний семінар генеральний директор КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей», кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України Микола Зніщенко.  В своєму виступі він акцентував увагу на тому, що кардинальні зміни в суспільстві, посилення демократичних процесів в житті країни, впровадження інформаційно-бібліотечних технологій визначили нові пріоритети та орієнтири в діяльності бібліотек. Складність завдань, які постали перед бібліотеками, посилили і значимість бібліотечної методичної служби й завдання з забезпечення професійного розвитку бібліотечних фахівців.

В обласному семінарі взяла участь  головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Київської облдержадміністрації Валентина Гонтарук, яка загострила увагу на важливих питаннях функціонування публічних бібліотек Київської області, створенні якісно нових умов для формування єдиного інформаційного середовища, яке сприятиме інтелектуальному та творчому розвитку особистості, задоволенню потреб місцевих громад, їх адаптації в сучасному технологічному просторі.

Заступниками директора Людмилою Соляник, Людмилою Смисловською, завідувачами відділів Оленою Литвин, Тетяною Котляренко, Катериною Кіслєнковою, головним методистом науково-методичного відділу Вірою Сітько, надані ґрунтовні консультації та змістовні інформації з відображення бібліотечної діяльності в звітних документах бібліотек за 2019 рік та з основних питань планування роботи бібліотек на 2020 рік, з урахуванням впровадження інформаційних технологій, сучасних форм бібліотечного сервісу, місцевих ресурсів і можливостей, визначних світових, загальноукраїнських, обласних і місцевих ювілейних і пам'ятних дат.

В ході обласного семінару значна увага була приділена питанням управління бібліотечною галуззю та бібліотеками в рамках адміністративно-територіальної реформи (утворення ОТГ) та проблемних питань, які виникають під час цього процесу.

Під час семінару також були передані призи  (книги) переможцям обласного туру Всеукраїнського читацького конкурсу «Творчі канікули».

В рамках семінару відбулося нагородження подарунками (книги) активних учасників  літературного флешмобу «Державний службовець і бібліотечна книга» та конкурсу  «Кращий бібліографічний покажчик Київщини», який проводить КЗ КОР  «Київська обласна бібліотека для дітей» 1 раз на 2-а роки.

В активному обговоренні учасниками обласного семінару актуальних і нагальних організаційних питань і проблем в поточному режимі відбувся «круглий стіл» «Центральні бібліотеки як регіональні координаційно-методичні центри»

В рамках семінару для спеціалістів методичних служб бібліотек Київщини були проведені презентації: виставки картин студентів магістратури Київського Університету  ім. Бориса Грінченка (в хол- галереї бібліотеки), виставки творчих робіт в стилі арт-фіш мисткині з м. Яготин Київської області Надії Коркач (у відділі мистецтв) та панорамної книжково-ілюстративної виставки до Дня Гідності і Свободи «Моя Батьківщина - прадідів слава, єдина родина, єдина держава» (в холі бібліотеки).

На семінарі відбулася творча зустріч його учасників і запрошених з відомим поетом, композитором, виконавцем, видавцем, знаним патріотом України Павлом Браницьким.

Підводячи підсумки обласного семінару, генеральний директор КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» Микола Зніщенко зауважив, що модернізація шляхів методичного забезпечення районних і міських ЦБС, розширення їх функціонального діапазону в умовах створення ОТГ, активного використання комп’ютерних технологій, подальшого удосконалення форм і методів діяльності бібліотек Київської області, дозволять рухатися вперед і бути постійною дієвою підтримкою та культурним центром для місцевих громад Київщини.