Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Кримські хроніки Михайла Коцюбинського»

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» (генеральний директор: М. П. Зніщенко) продовжує цикл заходів «Кримська світлиця», який проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України - Автономну Республіку Крим (АРК), і пропонує відвідувачам нашого сайту та читачам тематичну викладку «Кримські хроніки Михайла Коцюбинського».

Михайло Коцюбинський відкрив для себе Крим навесні 1895-го і засипав дружину листами, надсилаючи їх із Алушти, а потім із села Куру-Узень (нині Сонячногірськ). Кримські листи Коцюбинського до дружини мають кілька сюжетів. Передусім - інтимний, родинний. Послання, написані на березі моря, містили зливу ласкавих слів із характерними для Михайла Михайловича пестливо-зменшувальною лексикою та вишукано-ніжними звертаннями.

Другий сюжет - громадський. У дружині Коцюбинський волів бачити друга, соратника. У їхніх листах зачіпалися теми політичні, національ¬но-культурні, часто згадувалися прочитані й переглянуті часописи та книжки, висловлювалися оцінки і враження від лектури… За інтенсивністю духовного спілкування саме кримські листи-хроніки Коцюбинського найяскравіші.

Ще одну сюжетну галузку в кримських листах Коцюбинсь¬кого можна назвати екскурсійною. Віра Іустинівна, розкриваючи конверт, не раз читала «записки мандрівника», який любить докладно описувати місця, де йому довелося побувати, фіксує враження від побаченого. Глухі вулички Алушти, татарські будинки, «синє, аж чорне» море, що «білою піною б’є об берег», – усе це викликало в Коцюбинського бажання вдатися до словесного живопису. Він і в листах свідомо чи несвідомо залишався митцем, який робить замальовки для майбутніх полотен.

Працюючи в Криму, Михайло Коцюбинський, звичайно ж, листувався не тільки з дружиною. Він підтримував тісні контакти з широким колом кореспондентів.

Проте, частіше в листах ішлося все ж про справи літературні. Тому й приглядався до довколишньої екзотики Південного Криму: Ялти, Алупки, Сімеїза, Кастрополя, Алушти…

Запас вражень, здобутих під час «філоксерних» мандрів Кримом, Коцюбинський-письменник зрештою реалізує в новелах «Під мінаретами», «У грішний світ», «На камені».

Завітайте до КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»  та пориньте у чарівний світ творчості Михайла Коцюбинського його «Кримського періоду».