Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Таємничо-історичний світ Івана Білика

 Таємничо-історичний світ Івана Білика

В КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» (генеральний директор: М. П. Зніщенко) на абонементі обслуговування читачів 7-9 класів оформлено тематичну книжкову викладку «Таїна давнини і трагізм сучасності» до 90-річчя від дня народження  Івана Івановича Білика (17.01.1929 р. - 27.11. 2012 р.) - українського письменника, історичного романіста, перекладача болгарської літератури, лауреата Шевченківської премії 1991 року. Іван Білик написав більше 10 романів. Найбільш відомі з них - «Меч Арея» та «Золотий Ра». Уславився «скіфською трилогією», за роман із якої «Не дратуйте грифонів», удостоївся Шевченківської премії у 1991 році.

Перу письменника належать також романи «Танго» (1968; про життя української еміграції), «Земля королеви Мод» (1982), «Похорон богів» (1986; про Київську Русь 9-10 ст.), «Дикі білі коні» (1989; про похід перського царя Дарія I в Скіфію у 6 ст. до н.е.), «Золотий Ра» (вільний переказ «Історій» Геродота, Держ. премія України ім. Т. Шевченка, 1992), «Не дратуйте грифонів» (1993, Всеукр. премія ім. М.Старицького), «Яр» (про боротьбу українців за державність, який близько 30 років пролежав у шухляді) та «Цар і раб» (про стародавніх скіфів). Переклав понад 20 романів болгарських письменників (А. Гуляшки, Б. Райнова, П. Вежинова та ін.).

Наша бібліотека запропонувала читачам ближче ознайомитися з творчістю  Івана Івановича Білика й побачити  історичні події з давнини до сьогодення очима письменника. На викладці представлені такі твори:

 

«Похорон Богів» (Київ: Видавництвово А.С.К., 2006р.)

Оповідь заводить читача у глибини століть, у часи, коли ще народилася княгиня Ольга, а Олег підступом захопив престол над Почайною. З неї можна дізнатися багато цікавого про мудрого Стана і немудрого Ігоря, про войовничого Святослава і його трьох синів, про Блажія Муромця і його синів. Архімандрити, філософи і узурпатори престолів, звичайні воїни і великі воєводи, слов’янські просвітителі Кирило і Мефодій, невільники, які пізніше стали князями, та князі з невільницькими кайданами постануть перед очима зацікавленого читача.

 

 

 

«Меч Арея» (Київ: Веселка, 2003 р.) 

У романі «Меч Арея» автор зумів зацікавити читачів гіпотезою, що гуни — це слов'яни й безпосередні пращури українців. А вождь гунів Аттіла — київський князь Гатило. Стрімкий сюжет, захопливі пригоди героїв, цікаве життя київського князя Богдана Гатила, сповнене героїзму та драматизму. Захоплююче читання, бо має в собі тисячолітню таємницю.

 

 

 

«Золотий ра» (Київ: Веселка, 1989 р.)

Вільний переказ «Історії» першого давньогрецького історика Геродота.

Найперші в світі царі й найперші невільники. Жерці, тирани та вожді, іменовані демагогами. Володарі Сонця Ра, Аполлон і Мітра. Насамони та їхня війна з Богом Вітрів. Собакоподібні мурахи, що стерегли золото пустелі. Казково багатий лідієць Крез і найщасливіша в світі людина. Кіфаред, якого врятував дельфін. Невірогідна історія Куруша: його вигодувала собака, а занапастила Томіріс. Життєпис молодого воя Зопіра, котрий щоб здобути Вавілон обкарнав собі ніс і вуха. Скіфський царевич Анахарсіс, визнаний Сьомим Мудрецем Світу, мілетянин Гістіей, спартанець Леонід, а також Геродот Галікарнаський, прозваний Батьком історії, який перший описав усі ці та багато інших подій постають на сторінках цієї захоплюючої книги.

Роман відзначено Національною премією ім. Тараса Шевченка (1991).

 

«Не дратуйте ґрифонів» (Київ, 1993 р.)

Історичний роман «Не дратуйте ґрифонів» є другою книгою знаменитої скіфської трилогії. Осмислюючи історичні факти і події, письменник подає своє бачення історії наших предків — скіфів. Головні герої роману їх діти й онуки, які розгромили іранців-персів і їхнього царя Дарія. У центрі оповіді — конфлікт між двома братами Осмогрудом і Соболем. Як вирішиться цей конфлікт? Що переможе — поклик рідної крові чи закон матірної землі? Нетрадиційний підхід до розкриття історії, характерна мова і стиль роблять оповідь цікавою не тільки для шанувальників творчості І. Білика, а й широкого читацького загалу. 

 

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» запрошує всіх бажаючих відвідати нашу бібліотеку і ознайомитися з творами талановитого письменника Івана Білика.