Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Людям на радість»

 До 110-ої річниці з дня народження Марії Примаченко (Приймаченко):

«Народжена і Уславлена на Київщині, знана в Україні, Європі, світі»

В КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» оформлено чергову сторінку Мистецького календаря «Людям на радість», присвячену 110-ій річниці (12 січня) від дня народження Марії Примаченко (Приймаченко) (1909–1997 рр.) - народної художниці і Заслуженого діяча мистецтв України, яка зробила величезний внесок в розвиток  народної художньої культури.

Творчість Марії Примаченко – явище самобутнє, неповторне, загадкове та незбагненне. Усе так, як у казці: звірі, дерева, квіти розмовляють, борються за добро й стверджують його, знищуючи зло. Тема боротьби добра і зла проходить через всю творчість.

Роботи мисткині є поєднанням усіх можливих художніх стилів ХХ століття: імпресіонізму, неоромантизму, експресіонізму. Світ образів Марії Примаченко – казковий, фантастичний. В основі його лежать фольклорні легенди, народні казки та оповідання, враження від яких органічно переплетені з дозвіллям. Свою творчість Марія Примаченко характеризувала так:

«Роблю сонячні квіти, бо люблю людей, роблю на щастя людям, щоб квіти мої були, як саме життя народу, щоб усі народи один одного любили, щоб люди жили, як квіти цвіли б на всій землі»

Користувачі бібліотеки мають змогу ознайомитися з життєвим і творчим шляхами та переглянути репродукції картин М. Примаченко (Приймаченко) з книг розміщених на виставковому стенді у відділі естетичного виховання КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей».