Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Йдемо спішною ходою ми від хати і до хати, голосною колядою Сина Божого вітати»

В КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» (генеральний директор: М. П. Зніщенко) до циклу новорічно-різдвяних заходів у відділі естетичного виховання підготовлено викладку літератури «Йдемо спішною ходою ми від хати і до хати, голосною колядою Сина Божого вітати».

Різдво Христове — велике християнське свято, день Народження Ісуса Христа, Спасителя світу і Відкупителя людей з полону гріха. Традиційно Україна святкує Нарождення Христове 7 січня. А перед тим, 6 січня разом з першою (Віфлиємською) зіркою на небі уся родина сідає за спільну вечерю, щоб відсвяткувати народження Ісуса Христа. 

Головна традиція – це свята вечеря, яка складається з дванадцяти страв. Але «королевою» столу, звісно, є кутя. Окрім цієї страви, на столі також ставлять дідух (останній сніп врожаю). 

Традиційно святвечір починається молитвою за здоров'я тих, хто живий, і за упокій тих, хто пішов вже у інший світ. Її виголошує хазяїн дому. Якщо за минулий рік у сім'ї хтось помер, то йому теж ставили тарілку і клали туди трохи куті.

Звісно, зараз більшість традицій забулась та загубилась у часі. Хоча в деяких сім'ях дотримуються всіх деталей традиції.

А от традиція нести святу вечерю своїм хрещеним батькам збереглася і понині. Зазвичай у кошику несуть трохи куті, калачі, цукерки. Коли заходять до хати хрещених, то співають щедрівку. Ті, у свою чергу, дають діткам грошей і солодощі. Ця традиція – святий обов'язок похресників.

Споконвіку існував у нашому народі гарний звичай бажати один одному і господарям щастя-здоров'я, многих літ і всяких статків у хаті і родині. Вже по Святій Вечері українці починали ходити по хатах, піснями та відтворенням побутових сценок вітали господарів та їхніх дітей, бажали їм злагоди й достату.

Заспіваю коломийку,

З Різдвом привітаю!

Хай же щастя запанує

У рідному краї!

Але є у обрядах на Різдво в кожному регіоні України свої особливості. Про ці та інші традиції і обряди святкування Різдва можна дізнатися та вивчити колядки з літератури, представленої на викладці.

Збережемо українські традиції разом з бібліотекою!