Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Сучасна бібліотека в селі Рудницьке Баришівської громади

 

Матеріал подано без змін

 

Сучасна бібліотека в селі Рудницьке Баришівської  громади

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

3 липня 2024 року, на базі бібліотеки - філіалу с. Рудницьке Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради проведено семінар-практикум для бібліотечних працівників «Сучасний бібліотечний простір бібліотеки-філіалу с. Рудницьке».

 Відповідно до плану роботи, було обговорено нові форми та організаційні підходи щодо відзначення державних подій, свят у липні - серпні 2024 року, про реєстрацію та участь бібліотекарів у тренінгах, які сприяють підвищенню кваліфікації, про інформування та зворотній зв'язок, про невідкладні форми звітності та якісне надання бібліотечних послуг читачам в умовах воєнного стану, про роль бібліотечного працівника у формуванні місцевої ''Книги пам'яті захисникам - землякам Баришівщини'' і ін.

Учасників семінару привітала начальник відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Людмила Бабич. У зверненні Людмила Миколаївна наголосила про щоденну роль і функції бібліотекаря в житті старостинського округу, про мотивацію участі в написанні проєктів, попри важких етапів їх проходження та схвалення на рівні конкурсів, визначених грантовими фондами. Як зазначила Людмила Бабич, '' що сьогоднішній семінар не даремно проводиться тут, в оновленій, сучасній бібліотеці, завдяки проєкту "Відновлення бібліотеки для населення Баришівської громади, с. Рудницьке", що впровадився в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», адмініструється ІСАР "Єднання" за підтримки Фонду "Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами-партнерами у співпраці з Фондом "МХП- Громаді". До запланованих Фондом заходів, спільно з менеджером ''МХП - Громаді Катериною Комаревич, долучилися відділ культури та туризму Баришівської селищної ради, Рудницький старостинський округ (староста Ірина Бурзак) і, як результат, - 28 червня 2024 року новий бібліотечний простір було відкрито для читачів, відвідувачів, гостей с. Рудницьке.

У своєму зверненні Людмила Бабич, начальник відділу культури та туризму Баришівської селищної ради, подякувала бібліотечним працівникам за злагоджену роботу зі старостами та жителями громади, закликала до участі у написанні проєктів щодо оновлення бібліотечного простору в кожному старостинському окрузі Баришівської територіальної громади.

Директор Баришівської централізованої бібліотечної системи відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Галина Пацаловська, зосередила увагу присутніх на особливостях діяльності бібліотек в сучасних умовах, створення бібліотечних просторів для спілкування населення, плануванні роботи бібліотек у ІІІ кварталі 2024 року, своєчасне інформування і зворотній зв'язок та формування Книги пам'яті.

Заступник директора Баришівської ЦБС Олена Бойко, розповіла про етапи і методологію написання проєктів, особливості ефективного формування та подачі проєктної заявки, успішний пошук потенційних донорів реалізації проєктів. З-за ініціативи Олени Бойко щодо створення місцевої Книги пам'яті було обговорено редакційний зміст, формат та терміни подачі інформації для формування Книги та, як нагадала Наталія Лавріненко, зав. методично-бібліографічним відділом Баришівської центральної бібліотеки для дорослих, про необхідність подачі інформаційного матеріалу, за зразком, до Книги пам'яті Київщини у встановлені терміни. Усіх учасників семінару Наталія Іванівна ознайомила про надходження за червень - липень кореспонденції та своєчасне інформування.

Бібліотекар бібліотеки-філіалу с. Рудницьке Баришівської ЦБС Наталія Василенко розповіла про завдання та заплановані заходи щодо втілення проєкту в бібліотеці, про проведену спільну плідну роботу зі старостою села Рудницьке, читачами, друзями, рідними, Баришівською ЦБС, які були спрямовані на ефективну роботу, реалізацію запланованих в термінах заходів. Для отримання довгоочікуваного емоційного задоволення від реалізації проекту, як результату копіткої щоденної роботи, доводилося працювати допізна, - зі слів Наталії Миколаївни. Попереду чекає ще великий обсяг роботи спільно із завідувачкою відділу комплектування та обробки літератури Наталією Дунайчик: списання застарілої літератури, облік нових надходжень, які закуплені МХП - Громада (500 примірників) та планується ще надходження на суму 200 тис грн. 

Учасники семінару ознайомилися з новинками сучасної української та зарубіжної літератури для дорослих та дітей, надруковані тільки українською мовою та позитивно відгукнулися на запрошення  Наталії Василенко до участі в запланованих зустрічах з відомими сучасними письменниками на базі оновленого бібліотечного простору в рамках заходів Проєкту.

Завідувачка будинку культури с. Рудницьке Антоніна  Шульга ознайомила з раніше створеним освітнім простором, хабом, музейною кімнатою. 

До запланованих заходів семінару ввійшли відвідування храму Святого Воскресіння ПЦУ с. Рудницьке, історія села та наслідки подій вторгнення РФ: пошкоджений освітній заклад, зруйновані садиби.

Як підсумок продуктивного спілкування, отриманих матеріалів, методичного супроводу, мотивації на завершення бібліотечні працівники висловили позитивні враження від проведеного семінару та поділився планами на майбутнє.

Підвіз учасників семінару відбувся за сприяння Людмили Бабич, начальника відділу культури та туризму Баришівської селищної ради у наданні автобуса начальником управління освіти, молоді та спорту Баришівської селищної ради Сергієм  Щербаком.

Завідувач відділу обслуговування

Баришівської центральної бібліотеки для дорослих 

Баришівської ЦБС

Світлана Захарченко

 

{gallery}300724{/gallery}