Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Ювілей обухівського письменника Михайла Карасьова

 

Матеріал подано без змін

 

Ювілей обухівського письменника Михайла Карасьова

(З досвіду роботи Обухівської ЦПБ та Обухівській ДПБ)

 

19 червня 2024 року. Вітаємо з днем народження обухівського письменника Михайла Володимировича Карасьова (зокрема, - Обухівська центральна публічна бібліотека, Деремезнянська, Григорівська сільські бібліотеки).

Карасьов Михайло Володимирович - поет, прозаїк, критик. Народився 19 червня 1949 року в селі Яблунівка Кагарлицького району на Київщині. Закінчив історичний факультет Полтавського педагогічного інституту. Працював учителем у Львівській, Полтавській та Київській областях. З 1982 року на Обухівщині. працював директором Дерев'янської школи. Перші вірші були надруковані у районній газеті Яворівського району на Львівщині. Пізніше твори виходили у всеукраїнській періодиці, альманасі обухівських літераторів "Дівич-Гора", журналах "Початкова школа", "Шкільний світ", "Старшокласник", "Київ". Чималий доробок автора в царині дитячої літератури, його віршовані казки та сценарії для шкільного театру неодноразово друкувалися в різних періодичних виданнях та ставилися на шкільних сценах [Казку "Новорічний колобок з успіхом ставили працівники Обухівської бібліотеки для дітей у 80-х роках минулого століття для маленьких читачві та їх батьків засобами лялькового театру, що діяв тоді у бібліотеці

Має у своєму доробку критичні статті з оглядом літературного процесу в Україні кінця двадцятого століття, а також рецензії на книги місцевих авторів. Як літературний критик працює постійним рецензентом всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв та п'єс "Коронація слова". Автор документально-історичної книжки "Бандит" Зелений" (1992) та книги прози і віршів "Зібране" (2002). Лауреат районної літературної премії імені Г. Косинки та мистецької премії Марії та Івана Гнипів 2001 року, автор тексту гімну міста Обухова та гімну Обухівського району. Член ради Обухівського літературно-мистецького Братства. Автор книг "Часи Сварожі : Сказання прадавніх віків" (2008), "Новорічний колобок : казки (2011), збірка літературно-критичних статей " В пошуках українського героя" (2013), "Казки та абетка натураліста" (2014), краєзнавчого дослідження "Історія Тріпільської ТЕС" (2019).

Михайло Володимирович КАРАСЬОВ завжди співпрацював з бібліотеками Обухівщини, приймав участь в багатьох бібліотечних заходах, що пропагували українську літературу, культуру, історію. Зокрема, - 12 червня 2014 року в Обухівській центральній бібліотеці відбулась презентація його книги "В пошуках українського героя", 22 червня 2022 року Михайло Володимирович презентував свою нову книгу "Історія Трипільської ТЕС" бібліотечним працівникам Обухівської громади (на семінарі бібліотечних працівників), (яка є цінною ще й з огляду на страшні події останнього часу).

Глядачі обухівського телебачення ще досить нещодавно могли бачити, як Михайло КАРАСЬОВ читає свої казки.

Згадаємо вірш Михайла КАРАСЬОВА, датований 2004 роком. Вірш присвячений іншій видатній особистості Обухівщини Юрію Корнійовичу ДОМОТЕНКУ, журналісту, краєзнавцю, автору багатьох книжок з історії Обухівщини, директору Обухівського краєзнавчого музею (який носить його ім'я). На жаль, Юрія Корнійовича вже немає з нами...він вже сам став історією.

ДІАРАМИ ГЛИБОКЕ ОКО...

ТУТ НЕ ВІЗЬМЕШ НА РАЗ, З НАСКОКУ.

ТУТ ПОСТІЙ, ПОДИВИСЬ, ПОСЛУХАЙ -

І ДИХНЕ ВРАЗ КОЗАЦЬКИМ ДУХОМ.

З ДАЛИНИ, ІЗ ГЛИБИН, І З НЕБА -

ІЗ ВІКІВ, І З САМОГО СЕБЕ.

ОЖИВЕ ВЖЕ НЕ НАША ЕРА.

ОТ ТОБІ І ПРОСТА ФАНЕРА!

ТА ЯКЩО ГОВОРИТИ ПРЯМО -

САМ КОРНІЙОВИЧ - ДІАРАМА.

ОН СТОЇТЬ ЗА ПЛЕЧЕ ПОМАЦАЙ,

А ЧИ ПАРТІЮ В ШАХИ ЗБАЦАЙ.

ЇСТЬ І П'Є, ЯК ПРОСТА ЛЮДИНА.

А В ДУШІ ТАМ ТАКІ ГЛИБИНИ -

МАЛО ХТО З НАС ДО ДНА ДІСТАНЕ!

ЇХ НА СТО ДІАРАМ ЩЕ СТАНЕ !