Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

День слов'янської писемності і культури - з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради

 

Матеріал подано без змін 

 

День слов'янської писемності і культури

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

День слов'янської писемності та культури в Україні щороку святкують 24 травня. Крім українців дане свято відзначають болгари, серби, македонці, чорногорці. У цей день вшановуються святі рівноапостольні - першопросвітники Кирило і Мефодій. Вони - творці писемності, здійснили переклад богословських книг з грецької мови на старослов’янську, поширювали християнське вчення. Поява абетки і виникнення писемності сприяли розвиткові літератури слов’янських народів, і слов’янська мова стала третьою в Європі після грецької та латини. 

Послідовником творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія став український літописець Нестор, саме з нього, за даними дослідників, розпочалась писемна українська мова. Найвизначнішою працею Нестора Літописця є "Повість минулих літ" – літописний твір, який було складено в Києві на початку XII століття. Він є головним джерелом вивчення нашої стародавньої історії.  

Роками та десятиліттями українцям розповідали про штучність та вторинність їх мови. Проте історія української писемності та культури нараховує багато сторіч. За науковими розвідками лінгвістів, мова української народності почала формуватися ще у VI–IX століттях. Зараз українська мова входить до топ 50 найпоширеніших мов світу. 

Мова – це душа нації та її найцінніший скарб. Проте люди не часто замислюються над тим, яке значення для кожного народу має мова. Зараз Україна проживає найважчий етап у своїй сучасній історії – війну з росією. За свою свободу українці борються щодня на різних фронтах. Не виключенням є і мова, адже  мова – це зброя, це ідентифікатор нації, і зараз ніхто з цим вже не сперечається. 

Після багатьох століть  під забороною, українська мова знову розквітає. Від початку повномасштабної агресії відбулася хвиля переходу на українську мову.

Українці почали більше шанувати власну мову та історію, досліджувати  їх  та розповідати світу. 

До цього свята в Обухівській ЦПБ для дорослих оформлена викладка літератури «З глибини віків нам сяє мудре слово», на якій представлені  літературні пам’ятки дохристиянського періоду та часів Київської Русі: «Велесова книга», «Повість минулих літ», «Буквар Івана Федорова» та інші цікаві видання. 

Нація живе доти, доки живе її мова, тож давайте щодня плекати та поважати наш скарб – соловʼїну українську мову.

Л. Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

бібліотекою для дорослих Обухівської міської ради