Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Шекспіру - 460 - з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради

 

Матеріал подано без змін

 

Шекспіру - 460 

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Вільям Шекспір — одне з тих чудес світу, яке викликає неймовірне захоплення. Його твори залишаються сучасними й донині. Вони безсмертні. Драматурги, письменники, поети вчаться у Шекспіра. Захоплювався його творчістю і Т.Г.Шевченко, якого твори Шекспіра рятували від розлуки й відчаю у роки неволі. Тарас Шевченко називав Шекспіра англійським генієм і всюди із собою возив його твори.

Про життя Шекспіра і його особу відомо не дуже багато. Англійський драматург, поет і актор Вільям Шекспір народився 23 квітня 1564 року в Стретфорді – на Ейвоні у сім’ї ремісника й торговця. Освіту здобував від 7 до 14 років у так званій «граматичній школі» у Стретфорді. У 1582 році він одружується з Анною Хетевей – дівчиною старшою за нього, дочкою заможнього селянина. У віці двадцяти одного року, залишивши дружину і трьох дітей на піклування своєї сім’ї, відбув до Лондона. Швидше за все, він приєднався до однієї з акторських труп, що гастролювали в його рідному місті. Був актором, придбав славу драматурга і поета. Приблизно з 1590 року Шекспір узявся за перо.

Його драматична і поетична спадщина складається з 37 п'єс, 154 сонетів, двох поем “Венера і Адоніс” та “Лукреція”. Як найвидатнішого драматурга світу  Шекспіра прославили так звані “великі трагедії”: “Ромео і Джульєтта”, “Гамлет”, “Отелло”, “Король Лір”, “Макбет”.    

Вільям Шекспір - найзагадковіша постать серед корифеїв доби Відродження, автор неперевершених сонетів і трагедій, який залишив по собі цілий світ образів, котрі стали такими безсмертними, як і їх творець. Шекспірівські персонажі сотні років блукають по світу, плачуть і сміються, співчувають і чинять злочини, кривдять і шукають справедливості, а нові й нові покоління шанувальників таланту англійського генія стежать за ними, сприймають їх як живих людей з усіма їхніми чеснотами й пороками. 

З нагоди 460-річного ювілею від дня народження  найвідомішого англійського драматурга  Вільяма Шекспіра Обухівська центральна публічна бібліотека для дорослих пропонує відвідати виставку - калейдоскоп «Шекспір створив безсмертні твори». Бібліотекарі пропонують поринути в далеку епоху Відродження, згадати творчість видатного літератора. На виставці представлені як самі твори Шекспіра так і література, що показує хроніку його життя.

Запрошуємо до бібліотеки!

 Л. Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою для дорослих Обухівської міської ради