Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Презентація роману Людмили Охріменко «Оскар»

 

Матеріал подано без змін

 

Презентація роману Людмили Охріменко «Оскар»

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

24 травня 2023 року  працівники Баришівської центральної бібліотеки для дорослих Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради провели зустріч з українською письменницею, волонтером Людмилою Охріменко, яка проживає в Харкові

Директор Баришівської ЦБС Галина Пацаловська коротко розповіла про життєвий шлях письменниці. Людмила Охріменко народилася на Дніпропетровщині, тривалий час жила в Криму, зараз проживає у Харкові. Писати почала ще у дитинстві. Вважала свою творчість аматорством. Займалася бізнесом. Багато років пропрацювала  на державній службі. 

З 2014 року займається волонтерською діяльністю. До 2017 їздила на передову, а потім почала писати книжки про війну. Прибуток від  проданих книг зараз віддає на допомогу фронту. В творчому доробку Людмили Охріменко  сім книг.

Людмила розповіла про свою творчість. Вона озвучила своє письменницьке кредо – «Що бачу, те й пишу». Її книги написані з життя, це її життєві спостереження та враження. Більше 40 років автор не спілкувалася українською мовою, хоч говорила нею у дитинстві в бабусі. Окупація Криму дала поштовх згадати та почати досконало вивчати рідну українську мову. Коли почала їздити на передову, вела щоденник, занотовувала все на папері. Саме ці епізоди лягли у основу книги «Волонтерські історії» (2014-2022 роки). Вона присвячується людям, які пліч-о-пліч  з військовими стали на захист нашої країни. 

Жіночий роман «Муха в окропі на окупованій території» - це пригодницький роман, що розповідає про долю трьох подруг, які опинились в окупації у рідній Горлівці.

Людмила Охріменко презентувала свій роман «Оскар» нагороджений спеціальною відзнакою «За найкращий роман на воєнну тематику» на міжнародному літературному конкурсі «Коронація слова - 2021». Ось, що вона розповіла  про історію створення своєї книги: «В романі розповідається про історію полону і втечі українського офіцера – спецпризначенця, який ціною неймовірних зусиль, через страх і біль перемагає сильного і підступного ворога. Він справжній український солдат – кримський татарин, мусульманин, офіцер розвідки.

Ніколи ще я не писала я книжок про людину, яка так не схожа на мене! Ніколи мій світ не перетинався з таким іншим світом: далеким і незрозумілим для мене, жорстким, солдатським, сповненим важкої чоловічої роботи. 

Пропрацювали разом два місяці, а потім, майже наприкінці написання першої частини нашого спільного твору він зник. Ні повідомлень, ні телефонних дзвінків, ні відповідей на мої звернення… Що сталося з ним, не знаю. Лише один раз він вийшов на зв’язок, коли прочитав уже повністю закінчений роман. Його відповідь шокувала і обурила мене. Він написав коротке «Ок». Я спочатку образилась, а потім дізналась, що так він відреагував за виконане завдання.

Другу частину роботи я написала сама. Звичайно, використовуючи ті його розповіді, які не увійшли у першу частину книжки, а також розповіді українських розвідників, які допомагали написати цю книжку. Зустрічалася з людьми, які теж перенесли нелюдські муки в полоні, з солдатами і офіцерами, з цивільними людьми, чоловіками і жінками, що погодилися відкрити частинку свого життя і поділитися своєю історією з читачами. Знаю лише, що герой мого твору – справжня людина, справжній чоловік, справжній українець, справжній син свого народу, і що він втілення багатьох історій війни, великої війни за новий, кращий світ».

Теплі слова подяки  Людмилі Охріменко висловила, присутня на заході, автор оповідання «Пиши» про війну на Баришівщині Надія Слухай, вчитель Баришівського ліцею ім. Миколи Зерова Валентина Фокіна, волонтер Наталія Григоренко, представник молодого покоління  Юлія Васькевич.

Автор та підприємці Юлія Васькевич та  Анастасія Мельник  з ФОП «Васькевич Ю» подарували для читачів  Баришівської центральної бібліотеки для дорослих 6 книг. 

Людмила Охріменко так зацікавила  розповідями про свої книгами, що  майже кожен з  присутніх придбав книги автора.

Зав. методично-бібліографічним відділом 

Баришівської ЦБС

Наталія Лавріненко