Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Європейський вибір України

 

Матеріал подано без змін

 

Європейський вибір України 

(З досвіду роботи Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради)

 

Майбутнє України – разом з європейським суспільством; серед тих, хто став для нашої країни надійними партнерами в умовах повномасштабної війни проти російської агресії.

08 травня 2023 р. Президент України підписав Указ №266/2023 «Про День Європи», який буде  відзначатися щороку 9 травня в Україні з метою «зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на європейському континенті…». «Українці вшановуватимуть історичну єдність – єдність усіх європейців, які перемогли фашизм і переможуть рашизм» (В.Зеленський). Тому основне завдання бібліотек полягає у ознайомленні з  діяльністю ЄС, країнами,  які до нього входять, європейським стандартами, цінностями тощо. 

У бібліотеках влаштовано наочні форми популяризації документів з нагоди цієї дати: книжкові виставки «Україна – країна європейських цінностей» (Центральна бібліотека), «Україна – європейська держава» (філія № 15 Ставівська сільська бібліотека), «Україна – це Європа» (філія №16 Сущанська сільська бібліотека), «Україна і  Європа – одна родина» (філія №19 Шпендівська сільська бібліотека), «Україна – Європа – спільне майбутнє» (філія №13 Переселенська  сільська бібліотека), «Європейський Союз та Україна» (філія №8 Леонівська сільська бібліотека), тематичні перегляди «Україна – це Європа» (філія №5 Демівщинська сільська бібліотека), «Я поділяю європейські цінності» (філія №9 Антонівська сільська бібліотека), «З Європою у серці» (філія №11 Ліщинська сільська бібліотека), «Подорожуючи Європою» (філія №20 Шубівська сільська бібліотека)

Для ознайомлення з творчістю видатних письменників Європи  влаштовано книжкові виставки «Письменники Європи – світу» (філія №18 Черняхівська сільська бібліотека, філія №20 Шубівська сільська бібліотека).

 У філії №1Бібліотека для дітей для користувачів – дітей влаштовано книжкову виставку «Ми для Європи! Європа для нас!», у філії №7 Кадомська сільська бібліотека  «Казки мандрують Європою» для найменших користувачів – дітей. 

З метою виховання європейських цінностей та ознайомлення з країнами ЄС для користувачів – дітей бібліотечними працівниками було організовано та проведено заходи: інформаційні  години «Відкрий для себе Європу» (філія №7 Кадомська сільська бібліотека), «Європа – наш спільний дім» (філія №5 Демівщинська сільська бібліотека), «Цікава Європа» (філія №4 Горохівська сільська бібліотека), «Цікаво про країни Європи» (філія №20 Шубівська сільська бібліотека),  інформ-хвилину «Цікаві факти про Європу» (філія №15 Ставівська сільська бібліотека), вікторину «Що ти знаєш про країни ЄС?» (філія №17 Халчанська сільська бібліотека), пізнавальну гру «Будьмо знайомі – Європа» (філія №12 Мирівська сільська бібліотека). У філії №13 Переселенська сільська бібліотека діти малювали малюнки на патріотичну тематику. 

Для дорослих користувачів філія №3 Буртівська сільська бібліотека провела інформаційну годину «Вивчай Європу, змінюй Україну»,  філія №6 Зеленоярська сільська бібліотека – «Європейський вибір України»,  філія №14 Слобідська сільська бібліотека - круглий стіл «Україна на  шляху до Європи»

В онлайн форматі було проведено відео вікторину «Європа в серці українців» (філія №7 Кадомська сільська бібліотека) та відео презентацію «День Європи в Україні» опублікувала (філія №4 Горохівська сільська бібліотека).

День Європи стане для нас символом боротьби за свободу та право обирати свій власний шлях. Символом боротьби вільного світу проти суцільної темряви, геноциду, зла… І ми обов’язково здобудемо цю Перемогу! То ж прискорюймо інтеграційні процеси в Україні разом з метою вступу в Європейський Союз!

 Інформацію про проведені заходи можна переглянути на сторінках бібліотек у соціальній мережі фейсбук за  їх назвами.

 

Провідний методист ОМЦНТКОР

відділу культури 

Кагарлицької міської ради 

Антоніна Коршунова