Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Круглий стіл «Чорнобиль… Трагедія… Пам’ять»

 

Матеріал подано без змін

 

Круглий стіл «Чорнобиль… Трагедія… Пам’ять»

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

Двадцять шосте – чорна дата,

Чорна мітка у житті,

Вже надовго залишилась

На усі твої роки….

Наталія Деркач

 

26 квітня 2023 року працівники Баришівської центральної бібліотеки для дорослих відділу культури та туризму Баришівської селищної ради  провели   круглий стіл "Чорнобиль,,, Трагедія... Пам'ять" в рамках розширеного засідання літературно-мистецького об'єднання "Краєзнавча Баришівщина".

Модератор заходу - директор Баришівської ЦБС Галина Пацаловська.

В заході взяли участь перший заступник Баришівської селищної ради Володимир Коцюрбій, начальник відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Людмила Бабич, ліквідатори аварії на ЧАЕС, переселенці, учні  7-В класу Баришівського ліцею імені Миколи Зерова з класним керівником Оксаною Гайдук та вчителем української мови  Світланою Юхименко.

З спогадами про події 1986 року поділилися заступник начальника Баришівської районної організації "Союз Чорнобиль" Лариса Макарчук, ліквідатори аварії на ЧАЕС Наталія Василенко, Тетяна Ященко, Галина Сташук, Віра Дуб, потерпіла від аварії на ЧАЕС Марія Горобей.

Прозвучали вірші про рідний Поліський край у виконанні поетеси-аматора  Наталії Деркач

Галина Пацаловська презентувала посібник «Не забудь повік свій Поліський край» (1923 рік) про спільну роботу відділу культури та туризму Баришівської селищної ради, Баришівської центральної бібліотеки для дорослих та Київського обласного товариства «Поліське земляцтво».

До круглого столу онлайн долучилися здобувачі освіти, викладачі-професори, завідуючі кафедри Державного закладу вищої освіти Університету менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України  (організатор - завідувач практикою ДЗВО Олена Бойко).

 До молоді звернулась Валентина Корнєєва, потерпіла від Чорнобильської катастрофи, член ГО «Поліське земляцтво» та районної організації «Союз Чорнобиль», працювала вчителем початкових класів у Баришівці. За словами педагога - це «…день смутку, роздумів і гіркої пам’яті; чорний біль нашої землі та скільки б не минуло років, це слово буде чорним полином скорботи, яке вам, молодим, треба досліджувати та не допустити ще більшої екологічної небезпеки людства, зберегти здоров’я, мир та вірити в нашу перемогу. Все буде Україна!»

Присутні познайомилися з  книжковими виставками  «Чорнобиль – біль душі», «Біль наш і гордість Полісся»

Завідувач  методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС

Наталія Лавріненко