Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Урок духовності "В небі, в зоряній безодні тонуть дзвони Великодні"

 

Матеріал подано без змін

 

Урок духовності "В небі, в зоряній безодні тонуть дзвони Великодні"

(З досвіду роботи Славутицького ЗБІЦ Київської області)

 

На захід, присвячений Великодню, учасники літературно-музичної вітальні "Співзвуччя" підготувались дуже серйозно: напекли паски та пофарбували яйця. Було вирішено організувати чаювання після ознайомлення з цікавою інформацією про традиції святкування Великодня.

Усі побажали взяти активну участь у розмові про це велике свято. Присутнім здалося незвичайним те, що в Фінляндії, в період з Страсної П'ятниці до Пасхальної Неділі, по хатах ходять замурзані діти, одягнені в лахміття, і просять милостиню. Мешканці скандинавської країни вірять, що вони відганяють нечисту силу, яка лютує в ці дні.

Учасники бесіди весело сміялися, дізнавшись про старовинну традицію англійців, яка вже не існує. У Великодній Понеділок чоловіки носили жінок на руках, а у Вівторок жінки, в свою чергу, носили чоловіків. Схрестивши руки таким чином, що виходило своєрідне "сидіння" для третього, багатьом вдавалося "проїхати" кілька ярдів по вулиці.

Дивним і моторошним здалося слухачам те, що мексиканці на Великодньому тижні займаються самокатуванням, щоб довести свою любов до Ісуса Христа, а самим стати добрішими і більш чуттєвими до проблем інших.

"Білі" і "чорні" процесії, що проходять з 1500-го року в італійському місті Сорренто, намагаються передати всю біль Діви Марії в день Суду її сина і сповіщають світ про Велике розп'яття і неймовірну скорботу Богородиці.

Присутніх дуже зацікавили розваги, які проходять в ці дні в різних країнах, причому вони дуже схожі: "бій" яйцями за обіднім столом, пошук захованих символів Великодня, катання яєць з гори, яке також щорічно проводиться перед Білим Будинком, і навіть президент бере в ньому участь.

Всім дуже сподобалась розповідь про святкові традиції. Учасники ще раз переконалися в тому, що Великдень шанують у всьому світі і вважають цей день світлим і прекрасним.

 

Кропта О.В,

завсектором клубної роботи

Славутицького ЗБІЦ

Київської області