Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Писанка мальована, з любов’ю подарована»

 

 

Матеріал подано без змін

 

«Писанка мальована, з любов’ю подарована»  майстер-клас  у  бібліотеці

(З досвіду роботи бібліотеки села Новосілки Чабанівської ТГ, Фастівського району, Київської області)

 

Українська писанка – символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду, символ сонця, тепла і вічності, а також незамінний атрибут Великодня. Виготовлена власноруч, вона є надійним оберегом для родини та оселі і водночас є чудовим символом Великодніх свят. Традиція писанкарства в Україні налічує тисячі років і передує запровадженню християнства в Україні: на яйцях малювали воском, щоб створити візерунок; далі додавалась фарба, щоб надати яйцям чудових кольорів, — фарба не діє на покриті воском частини яйця. Коли все яйце було пофарбоване, віск видалявся, залишався тільки кольоровий візерунок. Звичай розписувати писанки на Великдень виник ще в дохристиянські часи як атрибут весняних культових обрядів, пов’язаних з прославлянням весняного пробудження усього живого на землі. Яйце завжди було загадкою для людини: неживе, воно давало початок новому життю. Тому його почали вважати символом самого життя, уособленням чарівної сили добра. День весняного сонця (час пробудження матінки-землі, підготовки до польових робіт) називався Великоднем. У цей день святкували перемогу світла над темрявою, життя над смертю, весни над зимою.

Про все це, користувачі бібліотеки села Новосілки дізналися з цікавої народознавчої розповіді Наталії Фененко, члена Спілки майстрів народного мистецтва України, викладача Чабанівської школи мистецтв. Наталія Петрівна провела в бібліотеці  захоплюючий майстер-клас «Писанка мальована, з любов’ю подарована» з мистецтва розписування писанок.

Діти та дорослі із задоволенням та великим старанням розписували свої писанки. Власноруч створені диво - писанки вийшли яскравими та кольоровими.  Учасники майстерки забрали їх додому, аби милуватися ними упродовж Великодніх свят.  Майстер - клас подарував усім учасникам позитивні емоції та гарний настрій.

У народі існує повір’я, що доки люди будуть писати писанки, доти буде існувати Україна і світ… Тож пишімо, малюймо, дряпаймо.

Щиро вдячні Наталії Фененко, за магічне  дійство створення писанки!

Олена Сурга

завідувачка бібліотеки с.Новосілки  Чабанівської ТГ,

Фастівського району, Київської області