Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Історична панорама «Вистояли - значить переможемо» - з досвіду роботи Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради

 Матеріал подано без змін

 

Історична панорама «Вистояли - значить переможемо» 

(З досвіду роботи Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради)

 

З нагоди першої річниці початку визволення українських земель від рашистських загарбників у Центральній бібліотеці відбулася історична панорама «Вистояли - значить переможемо». Метою заходу було нагадати нам усім як розпочалася війна, якими шокованими й розгубленими ми були у лютому 2022 року і як сильно ми змінилися за цей рік. 

 Ворог прагнув захопити серце України за три дні. Але йому не вдалося це ні за три, ні за тридцять три дні. А от понівечити його ще й як вдалося. Гостомель, Буча та Ірпінь стали форпостом Києва - бої у цьому трикутнику тривали місяць. Під окупацією перебували 15 громад Вишгородського, Бучанського та Броварського районів.  Понад 65 % регіону зазнало руйнацій внаслідок російської агресії. Та найгірше горе цієї війни - це люди. 270 населених пунктів на собі відчули особливості «руського миру». Ще не скоро буде відома остаточна кількість людей, які стали жертвами бойових дій та ракетних обстрілі. 

 Серед людей, що загинули, обороняючи Київ, двоє наших воїнів-земляків: Віталій Філоненко та Євген Лісовий. Їхні патріотичні серця перестали битися 26 лютого, в перші дні війни. Указом Президента України обох було нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно. Загиблих захисників, цивільних та дітей вшанували хвилиною мовчання. 

 Усі території Київської області було звільнено від окупації 2 квітня. З того дня минув уже рік. Війна й далі триває, та ми уже не такі налякані. Ми побачили, на що ми здатні, ми віримо в свої сили та перемогу, ми продовжуємо жити й працювати кожен на своєму фронті. Під час заходу, який вели Тетяна Гриценко та Марина Волошин, проглянути відеосюжети про те, як на деокупованих територіях відбудовують садочки, школи та лікарні. Тетяна Владімірова декламувала душевні вірші про війну та військових. Завершила дійство директор бібліотеки Лілія Литвин піснею «Щастя - коли ти не йдеш на війну» та побажаннями, щоб ми всі якнайшвидше дочекалися цього щастя - жити під мирним небом вільної України.

Лілія Литвин,

директор бібліотеки