Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

100-річчя від Дня Народження Миколи Кулика в Деремезні

 

Матеріал подано без змін

 

100-річчя від Дня Народження Миколи Кулика в Деремезні 

(З досвіду роботи Обухівської ЦПБ)

 

18 березня 2023 року в рідному селі Миколи Івановича КУЛИКА, поета, драматурга, краєзнавця, самобутнього художника (Деремезні) відбулося вшанування творчого та життєвого шляху цієї видатної людини.

9 березня 2023 року 100-річчя від дня народження М.І. Кулика Обухівська громада відзначала в Обухівській центральній публічній бібліотеці.

З книги:

КУЛИК М, І.,ДОМОТЕНКО Ю. К. На землі – джерелиці: Історичні нариси / М. І. Кулик, Ю. К. Домотенко. - Київ: Задруга, 2007. - 132 с. - С.70 - 73 « ще про одного деремезнянця, ім’я якого останнє сорокаліття є візитною карткою Деремезни, Миколу Івановича Кулика слід сказати докладніше. Будучи людиною занадто скромною, він сам про себе сказати в цій книжці не наважиться, звичайно, тому зроблю це я, співавтор історичних нарисів про Деремезну, журналіст-краєзнавець Юрій Домотенко. Працюючі всі ці сорок років кореспондентом районної газети, я знав Миколу Кулика агрономом, спеціалістом середньої ланки, що вимагало від нього праці від світання до смеркання, але він якось ухитрявся писати ще й кореспонденції до газети, пописувати вірші, оповідання і навіть п’єси, поринаючи у клубні справи, де місцеві драмгуртківці навперебій ставили його драми і комедії. Його, активного студійця літературно-мистецької студії імені А.С. Малишка, колеги по перу називають «співцем поля». В усіх його віршах звеличується хліборобська праця…

 І раптом на шістдесятому році в нього прорвалося ще одне обдарування – малярське…Куликові живописні полотна, як і вірші, - дифірамб полю, небу, воді. Філософію його картин точно передав у книзі відгуків земляк, підполковник Василь Левацький : «Ваші картини випромінюють спокій і навівають роздуми про вічне». Всього Микола Іванович створив близько 300 картин.

Про все це, та ще про  багато цікавих фактів творчого та життєвого шляху Миколи Івановича згадали учасники зустрічі. Учні Семенівського ліцею, показали уривок вистави з твору М. Кулика «Вовчий Заряд», читали  його вірші  (Євген РЯБЧЕНКО «Дума про Україну», Юлія НІМЕНКО «Летять журавлі», Таміла ПРОЦЕНКО, Анна ДЕНИСЕНКО).

Читали вірші «дорослі» (Віра Дзингар «Остання загінка» та «Біля криниці»–учасниця співучого гурту «Калина», який теж своєю появою завдячує М. Кулику; Євгенія Шабала «Україна», провідний методист Обухівської ЦПБ).

Обухівський поет Олександр ХМЕЛЬОВСЬКИЙ згадав Миколу Івановича в своїй розповіді, як натхненника та вчителя.

Виступали Т.БОГДАНОВИЧ (начальник Обухівського відділу культури, національностей та релігій) та Олена АРТЮШЕНКО (старший науковий співробітник музею-садиби А. Малишка) про важливість «маленької» історії у великій історії УКРАЇНИ.

Прикрасили зустріч своїм автентичним співом учасниці гурту «Калина».

Донька М.І. Кулика – Світлана ГРЕБЕЛЬНИК заспівала власну пісню «Українські мадонни», подякувала присутнім за збереження пам’яті про батька.

Сцену Деремезнянського сільського будинку культури «розмалював» також Микола КУЛИК, ще одна добра згадка про цю людину.

В Деремезнянській сільській бібліотеці  (бібліотекар – Тетяна ПРИСЯЖНА) викладка творів М. Кулика та альбом з «Історичними фотографіями».

Директор Обухівської ЦПБ

 Л. Левченко

Провідний методист Обухівської ЦПБ

Є. Шабала