Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Зустріч із дитячою письменницею - Катериною Єгорушкіною

 

Матеріал подано без змін

Зустріч із дитячою письменницею - Катериною Єгорушкіною 

(З досвіду роботи Броварської міської публічної бібліотеки)

 

 16 березня у читальному залі Броварської міської публічної бібліотеки відбулася зустріч із дитячою письменницею Катериною Єгорушкіною. 

Спочатку захід планували насамперед як зустріч для дітей. Але, зважаючи на ранкову повітряну тривогу та, можливо, й на інші фактори, аудиторія зібралася суто доросла. Зустріч вдалося відразу ж переформатувати. Хоча  – у кожному з нас, незалежно від віку, живе "внутрішня дитина". 

Катерина Єгорушкіна поділилася історією написання та видання своїх книжок, а також психологічними техніками самодопомоги, які підійдуть як для дітей, так і для дорослих. Адже авторка має не лише філологічну, а й психологічну освіту.

Присутні почули історію написання книжки «Мої вимушені канікули». Назва  – промовиста. Твір написаний у березні 2022 року, «за гарячими слідами» подій повномасштабного вторгнення. Досвід власної родини переплівся зі схожим або зовсім не схожим досвідом інших людей, які погодилися поділитися своїми історіями з Катериною. До речі, такі історії письменниця збирала у поїздках деокупованими населеними пунктами Київщини. 

«Мої вимушені канікули» – книжка про те, як жити в нових умовах, як говорити з дітьми про війну, як знаходити себе в нових обставинах.

Ще одна важлива книжка про колективну пам'ять – «Скриня». Як розмовляти з дітьми про Голодомор, як переосмилювати трагедію та робити висновки для сьогодення. 

«Історії хоробриків із Горішкових Плавнів»: як казкові герої з казкового лісового містечка долають свої страхи, стають сміливішими та впевненішими, та далі живуть у мирі й злагоді...

Про книжки Катерини Єгорушкіної можна говорити довго (всього їх у неї  – 18, вони перекладені багатьма мовами). А можна прочитати самому, заглибившись у казковий світ і пригоди героїв, які дають натхнення, допомагають впоратися зі страхами та впевнено йти вперед. 

Довідка

Катерина Єгорушкіна – українська письменниця, поетеса, казкотерапевтка, членкиня міжнародної письменницької організації PEN, Спілки письменників України, Всеукраїнської арт-терапевтичної асоціації. 

Народилася та навчалася у школі в Броварах (тепер – ліцей №5). Закінчила Національний університет «Києво-Могилянська академія» (магістратуру –  як філолог, аспірантуру – на кафедрі психології та конфліктології). Тепер живе у Вишгороді.

Авторка проєкту «Майстерня доброї казки».

Крім України, її книжки виходили у Литві та Болгарії. Готуються видання у Польщі, Румунії, Грузії, Швеції, Данії, Великобританії, Канаді.

Про книжку «Мої вимушені канікули»: створена у формі щоденника дівчинки, яка проживає перші два тижні повномасштабного вторгнення. Наприкінці є психологічні вправи від відомої психологині. Книжка потрапила в кілька національних топів (у тому числі в ТОП-5 «Книги року BBC»).

 

Завідуюча Броварської міської

публічної бібліотеки 

Лідія Стрельченко