Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Інформаційні бесіди та огляди хроніко – документальної експозиції «Чорнобиль: минають роки – залишається пам’ять»

 

Матеріал поданий без змін

 

ЧОРНОБИЛЬ: МИНАЮТЬ РОКИ – ЗАЛИШАЄТЬСЯ ПАМ’ЯТЬ

 

(з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

Щороку 14 грудня  в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 26 квітня 1986 року почався відлік біди Чорнобильської катастрофи. Вона вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом невідомої раніше біди, трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне наступне покоління. За міжнародною шкалою ядерних подій Чорнобильську аварію визнали найбільшою ядерною аварією в світі, найбільшою техногенною катастрофою за всю історію людства. Від аварії на ЧАЕС в Україні постраждали мільйони чоловік. Ця трагедія зачепила долю кожного українця, сколихнула життєве дерево багатомільйонного народу. 

Саме дату 14 грудня обрали тому,  що в цей день закінчили будівництво саркофагу над 4-м енергоблоком ЧАЕС. Цей день називають просто День ліквідатора. Ліквідатори називають цей день святом, незважаючи на те, що було дуже багато труднощів і проблем. В ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС брали участь близько   650 тисяч жителів колишнього Радянського Союзу і більше половини - жителі України.

Цього дня в Обухівській центральній публічній  бібліотеці для дорослих Обухівської міської ради проходять інформаційні бесіди та огляди хроніко – документальної експозиції «Чорнобиль: минають роки – залишається пам’ять», яка діє в читальному залі бібліотеки і присвячена  дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії. Перед живими. Перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.

 

Л.Храпач,

завідуюча Обухівською центральною

публічною бібліотекою  Обухівської міської ради