Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Майстер-клас «Хустка, моя, хустка» у бібліотеці №6

 

Матеріал поданий без змін

 

Майстер-клас «Хустка, моя, хустка» у бібліотеці №6

(Із досвіду роботи КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона, Київська обл.)

Традиційно, 7 грудня, відзначається Всесвітній день української хустки. Саме українська хустка об’єднує жіночі покоління і передається як родинна цінність від матері до доньки для збереження українських традицій. Адже з давніх-давен в українських сім'ях оберегом, символом любові й злагоди слугувала саме хустка. Однією із давніх жіночих традицій є вміння пов’язувати і носити українську хустку. 

На захід із хусткування  працівники філії запросили користувачів книгозбірні. Майстер-клас «Хустка, моя, хустка»  провела читачка бібліотеки, яка знається на народознавстві і вміє хусткувати багатьма способами – Валентина Бадзюх. «Заміжні жінки завжди покривали голову хусткою, приховуючи  волосся. Таким чином вони відкривали своє обличчя, показуючи красу брів, очей, губ, білизну шкіри. Створювався образ гідної і гордої жінки. Дівчата ж напинали хустки здебільшого в холодну пору  і їм дозволялося показувати красу волосся», – розповіла  пані Валентина. Під час майстер-класу Валентина Іванівна намагалась відродити окремі способи зав’язування хустки. Щоб добавити величності головному убору,  підкладали ще одну хустку. Саме так пов’язали учасниць хусткування Людмилу Вдовику та Віру Aману. Спосіб зав'язування хустки обручем продемонстрували на Людмилі Самойленко, Галині Зарудні,  Вірі Синєзуб. Обруч в поєднанні з приспущеним одним кінцем хустки прикрасив голову Тетяни Пархоменко. «Коса» над головами Анастасії Шевченко та Людмили Красулі, зав’язані «шишки» по обидва боки обличчя Любові Козюри, перевтілення Людмили Горбуненко в образ веселої Солохи – перетворило жінок на поважних пані.Червоні, зелені, жовті, білі хустки підкреслювали вроду жінок,  додавали яскравості і індивідуальності. Цей майстер-клас став доказом того, що правильно пов’язана українська  хустка робить жінку надзвичайно красивою і чарівною.

Учасниці заходу отримали не тільки навики та уміння з пов’язування хустки, а й масу задоволення від спілкування з пані Валентиною.

На заході звучали вірші  «Українська хустка»  Н.Красоткіної та «Хустина для жінки завжди актуальна» Т.Франчук-Шандрук, які читали бібліотекарі. Звучала в стінах бібліотеки і  українська  народна пісня «Хусточка тернова» у виконанні Анастасії Шевченко. День української хустки добавив колориту у буденне життя і додав  настрою і святковості усім учасникам майстер-класу із хусткування!

Надія Гаврилова,

зав. бібліотекою-філією №6 КЗ БМР 

Білоцерківська ЦБС ім. П.Красножона, Київська обл.)