Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Дивовижна А. Ліндгрен та її герої

 

Матеріал поданий без змін

 

Знаменита казкарка:

до 115 річниці з дня народження Астрід Ліндгрен, шведської письменниці

(з досвіду  Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради)

14 листопада минуло 115 років  з дня народження  шведської дитячої письменниці  Астрід А́нна Емі́лія Лі́ндґрен (1907 – 2002),  чиї книги перекладені більш ніж 85 мовами та видані більше ніж у 100 країнах.

Дитинство Астрід було щасливе,  повне різних ігор та пригод. Виросла в хорошій сім”ї, батьки для неї залишились на все життя взірцем, легко навчалася. Стала матір’ю двох дітей. 

Першою книгою А. Ліндгрен була «Пеппі Довгапанчоха» (1945), яку вона написала завдяки своїй дочці Карін; історія про Карлсона також з’явилася завдяки їй, так як Карін часто  розповідала про загадкового чоловічка, який залітав у вікно.   Згодом  були написані всесвітньо відомі  твори «Міо, мій Міо», «Расмус – волоцюга», «Роня, дочка розбійника», «Мадікен», «Детектив Блюмквіст», «Еміль з Леннеберги», «Пригоди Еміля з Льонеберги» тощо. 

Твори А. Ліндгрен були відзначені премією ім. Г.К. Андерсена, ордена Усмішки, орденом Нільса Гольгерсона, премією Л. Керролла,  а  у  1967р. на  честь А. Ліндгрен була  заснована «Премія Астрід Ліндгрен»,  2002р. – «Меморіальна премія А. Ліндгрен». 

Бібліотеки філії Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради організували та провели заходи для користувачів дітей з нагоди ювілею Астрід Ліндгрен: літературну гру «Дивовижна А. Ліндгрен та її герої» (філія №4 Горохівська сільська бібліотека), вікторину «Знайомство з героями книг А. Ліндгрен» (філія №5 Демівщинська сільська бібліотека), літературні  подорожі «Тут хтось чекає казку і вірить в чудеса» (філія №8 Леонівська сільська бібліотека), «Подорож в країну казок» (філія №20 Шпендівська сільська бібліотека), бесіда – обговорення «Про Карлсона, що живе на даху» (філія №13 Переселенська сільська бібліотека), літературна година «А. Ліндгрен – феміністка і казкарка» (філія №19 Шубівська сільська бібліотека).

Також філія №12 Мирівська сільська бібліотека (бібліотекар Ірина Кошева) зробила відео презентацію «Невигадані історії про доброту». 

https://www.facebook.com/groups/348740249022152/?ref=share

Філія №3 Горохуватська сільська бібліотека та філія №18 Черняхівська сільська бібліотека розмістили на своїх сторінках у мережі фейсбук інформаційні матеріали про життєвий та творчий шлях письменниці. 

Антоніна Коршунова

провідний методист ОМЦНТКОР

відділу культури Кагарлицької міської ради