Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Україна – територія гідності та свободи

 

Матеріал поданий без змін

 

УКРАЇНА  – ТЕРИТОРІЯ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ

 

(з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

21 листопада Україна відзначає День Гідності та Свободи. Саме цього дня розпочалися дві доленосні для країни події: Помаранчева революція 2004 року та Революція Гідності 2013 року, що стали історичними віхами вже новітньої незалежної України.

Саме з цих подій розпочався новий відлік історії нашої країни, який дав початок трансформації політичної, культурної та соціальної сфер, розбудові вільного, демократичного громадянського суспільства, утвердження в Україні  демократичних цінностей.   Відзначення Дня Гідності та Свободи, 9-ї річниці Революції Гідності відбудеться, на жаль, в умовах війни…

«Теперішня війна — масштабний Майдан усієї країни. Навіть в тих регіонах, де, можливо, у 2013-2014-х роках не розуміли, за що стояв Майдан, які цінності намагався захистити, і про що він був, — говорив генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло. — Ця ситуація об’єднала Україну в цінностях свободи, гідності, демократії, які захищаються воїнами на фронті та українцями у тилу, у різних cферах. Багато традиційних учасників подій до Дня Гідності та Свободи є активними захисниками на передовій».

Сьогодні ми говоримо слова вдячності Героям Небесної Сотні, всім захисникам української державності, всім воїнам, що приймають участь у повномасштабній війні з російським агресором. Ми, українці, маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

Обравши свободу, Україна заплатила надто високу ціну. З вини російського агресора уже втрачено тисячі українців, які загинули, обороняючи мирне життя, незалежність і територіальну цілісність країни. Серед них  на жаль і наші земляки з  Обухівщини. Вічна їм пам’ять! Їхній подвиг неоціненний для України. Їхньою кров’ю омита нова держава. Вони вже вплинули на наші душі і серця і впливатимуть надалі…

До Дня Гідності І Свободи в Обухівській центральній  публічній бібліотеці  оформлено  книжкову виставку – пам’ять «Україна – територія гідності та свободи», біля якої проводяться  огляди літератури та бесіди.

Слава Україні! Слава Героям! Ми переможемо!

 

Л.Храпач,

завідуюча Обухівською центральною

публічною бібліотекою Обухівської міської ради