Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Малишків край відзначає 110 річницю від Дня народження свого знаменитого земляка

 

Матеріал поданий без змін

 

Відзначення Обухівською територіальною громадою 110 річниці від ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Андрія МАЛИШКА

(З досвіду роботи Обухівської ЦПБ)

 

Малишків край відзначає 110 річницю від Дня народження свого знаменитого земляка.

Цьогорічні урочистості проходили у приміщення Обухівського краєзнавчого музею імені Юрія Домотенка. Високі гості з творчої когорти Національної спілки письменників України, а саме: видатний український письменник Засенко Петро Петрович, голова спілки Сидоржевський Михайло Олексійович (подарував дві книги, декілька випусків Української літературної газети Обухівській ЦПБ), секретар спілки надзвичайний і уповноважений посол України Божко Олександр Іванович згадували Андрія Самійловича, як людину, громадянина, як патріота своєї землі у складні часи.

Вони ділилися спогадами про нього та підносили на високий щабель українську мову, як найважливішу ознаку існування нашої нації.

На урочистому заході також були присутні керівництво та працівники Обухівської міської ради, творча спільнота Обухівського краю, серед яких: письменники (зокрема Василь Трубай), поети (Геннадій Горовий), народні майстри, музичні виконавці (Микола Рябошапка виконав легендарну «Стежину»; Юрій Побігай заспівував не менш легендарний «Рушничок»; ансамбль української пісні «Намисто» (художній кервіник О. Готко , акомпанемент Василя Велета)виконав чудову пісню на слова Малишка – «Вогник») та інші творчі постаті (журналіст-краєзнавець Олена Артюшенко).

У рамках свята було відзначено Премією імені Андрія Малишка народну майстриню Ольгу Стахів, яка багато років плекає давні традиції вишивальництва та несе нащадкам красу й символізм знаменитого Обухівського шитого рушника.

Завершилося свято покладанням квітів до пам’ятника легендарного поета.

Малишко – це візитівка краю, його поетичне слово – наше невмируще минуле та яскрава сторінка культурної спадщини українського народу. І хоча є деякі суперечливі погляди з приводу його творчості, ми розуміємо, що її найголовнішою цінністю є велика, безмірна любов до рідної землі, яку він оспівував з особливим трепетом у віршах і піснях.

Ми пишаємося нашим видатним земляком Андрієм Самійловичем МАЛИШКОМ та завжди будемо гідно зберігати пам’ять про його невмирущу творчу спадщину.

Подаровані книги: 

Сидоржевський Михайло. Час фарисеїв і героїв/ Михайло Сидоржевський.- Київ: Український пріоритет,2015.- 336 с.

Весна озброєна : поезія / упорядник М. О. Сидоржевський.  Київ  : Видавництво Ліра-К, 2022. 304 с.