Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Викладка «Богдан Лепкий : грані великого таланту»

 

Матеріал поданий без змін

 

 

БОГДАН ЛЕПКИЙ: ГРАНІ ВЕЛИКОГО ТАЛАНТУ

(з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Богдан Теодор Нестор Лепкий – одна з вершинних постатей в історії українського красного письменства і культури, гордість народу. В історії української літератури яскравішої зірки, ніж Богдан Лепкий, після зорі І.Франка від початку століття і до 1941 року, мабуть, не було. Але багато людей, на жаль, мало або майже нічого не знають про цю надзвичайну людину, хоча уже й з'явилося немало розвідок та видано майже всі твори славного галичанина. Майстерно володіючи Словом, Богдан Лепкий будив патріотичні почуття в українському суспільстві, тим самим відіграв роль одного з ідеологів українського національно- визвольного руху ХХ століття. І нині його твори викликають живе зацікавлення минулим України, породжують почуття національної самоповаги, тим самим формують українську ідентичність як необхідну умову державної незалежності.

Водночас вражає обсяг написаного Богданом Лепким. Лише бібліографічний перелік його творів зайняв би понад сімсот сторінок машинопису. Богдан Лепкий-поет і новеліст, драматург і романіст, публіцист і критик, збирач народної творчості і її популяризатор, історик і філософ, літературний дослідник і невтомний пропагандист творчості Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського, Олександра Пушкіна, Михайла Лєрмонтова, Миколи Гоголя. Досить сказати, що він написав ґрунтовне дослідження про Великого Кобзаря і видав понад двадцять томів української класичної літератури, перекладав твори російських, польських, німецьких, англомовних і скандинавських письменників. Ось така широчінь його творчих обріїв. За обсягом літературної спадщини Богдан Лепкий поступається тільки своєму учителеві Іванові Франку. Загалом творча спадщина Б. Лепкого складає понад 80 власних книг, у т. ч. цикл романів “Мазепа”, повісті, оповідання, казки, спогади, збірки віршів та поем, а також переклади, літературознавчі розвідки, статті літературного та мистецького спрямування, опубліковані у численних газетах, журналах, альманахах, календарях, збірниках; він – упорядник і видавець 62 томів творів української класики з ґрунтовними дослідженнями, примітками, коментарями. Бібліографія творів Б. Лепкого становить до тисячі позицій.

Великої шани заслужив Лепкий як учений і педагог, громадський діяч і професор кафедри української літератури в Ягеллонському університеті. Він був членом українських наукових інститутів у Варшаві, Кракові, Берліні, Наукового товариства імені Шевченка у Львові, почесним членом товариства «Просвіта», головою Товариства письменників і журналістів ім. І. Франка.

На слова Б. Лепкого написали музику до солоспівів, хорових композицій Л. Лепкий, В. Барвінський, М. Гайворонський,  Рудницький, І. Соневицький,  Я. Мазурак та ін. 1996 р. В Тернополі вийшла книжка Ф. Погребенника “Чуєш, брате мій…” – дослідження-нариси про пісні братів Лепких, у т. ч. пісні на слова Богдана. Окремі твори Б. Лепкого екранізовані, інсценізовані. Найвідоміша з його пісень  – "Журавлі" ("Чуєш, брате мій...") з музикою брата  – Лева. Він є ілюстратором  власних видань і книжок інших авторів. Його твори перекладені польською, російською, німецькою, англійською, чеською, угорською, сербською та ін. мовами.

Цього року (9 листопада) виповнюється 150 років з Дня народження велета українського інтелекту і патріотизму, багатогранної особистості - Богдана Лепкого. До цієї дати в Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих  оформлено викладку – персоналію «Богдан Лепкий : грані великого таланту», біля якої проводяться біографічні хроніки письменника.

Професор Оттавського університету Констянтин Біда в 1976 році  у вступному слові до книги "Богдан Лепкий” писав: "Його великий талант лірика, повістяра, вченого, літератора та небуденна працездатність нагадують тих титанів творчої праці, які залишають незглибимий слід в історії свого народу”.

Тож всіх, хто зацікавився творчістю Богдана Лепкого, запрошуємо до    бібліотеки. 

Л.Храпач,

завідуюча Обухівською центральною

публічною бібліотекою Обухівської міської ради