Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книжкова виставка «Шануймо мову, як найбільшу святість»

 

Матеріал поданий без змін

 

 

Стежками української писемності

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

У середу, 9 листопада, в Україні  відзначають  День української  писемності та мови. Це   державне свято  було започатковано 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 "Про День української писемності та мови". За православним календарем у цей день вшановують пам'ять преподобного Нестора-літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Він був письменником-агіографом, основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, ченцем Києво-Печерського монастиря.

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам'ятки історіографії та літератури українців – "Повісті минулих літ", яка була завершена близько 1113 року.

Упродовж кількох століть український народ привчали до думки про нібито "вторинність" української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української ж писемності, історії та культури, яка сягає глибокої давнини і нараховує багато тисячоліть. За науковими розвідками лінгвістів, мова української народності почала формуватися ще у VI–IX століттях.       Інтенсивне формування нової української мови дослідники пов'язують із другою половиною XVIII – XIX століттями. І в цьому процесі далеко не останнє місце належить письменству преподобного Нестора Літописця.

А сьогодні,  в умовах інформаційної війни, коли агресор маніпулює історією, пам’ять про сторінки минулого є надзвичайно важливою. Рідну мову потрібно оберігати як своє майбутнє, пам'ятаючи про першозначення її, як безсмертя українського духу, її рятівну, очищаючу, цілющу, відроджуючу властивість. Античні мудреці казали: «Говори – і я тебе побачу». Якими побачить українців світ – залежить від самих українців. Українська мова — це велика культура та історія. Українською мовою написані невмирущі твори Котляревського і Шевченка, Франка і Лесі Українки, Нечуя-Левицького і Коцюбинського. Любімо, поважаймо та вдосконалюймо нашу мову, адже мова, як і Україна, —у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.

Долучилася до святкування цього свята і Обухівська центральна публічна бібліотека для дорослих, де оформлено тематичну полицю «Стежками  української писемності» та проведено історичний екскурс на цю тему. В бібліотеці постійно діє книжкова виставка «Шануймо мову, як найбільшу святість», якою часто  цікавляться читачі.  Тож давайте оберігати, плекати та звеличувати українську мову.

У цей день ми особливо дякуємо всім, хто боронить нашу землю, нашу мову, нашу  незалежність на передньому краї, і прямо зараз дає відсіч агресору на фронті. І усім, хто працює на нашу спільну перемогу!

Разом до перемоги! Слава Україні!

 

Л.Храпач, 

завідуюча Обухівською центральною

публічною бібліотекою для дорослих