Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

День української державності - з досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області.

 Матеріал поданий без змін

День української державності

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

28 липня  2022 року в  Баришівському культурно-мистецькому центрі проведено інформаційно-просвітницьку зустріч «Моя країна – Україна». На неї зібралися люди різного віку, різних професій: державні службовці, представники освіти, культури, медицини, щоб в невимушеній обстановці обговорити питання становлення державності України.

 Модератор заходу директор Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Галина Пацаловська  розповіла про нове для України державне свято – День української державності. 

Понад 20 років державній службі віддала секретар Баришівської селищної ради Надія Слухай. У своєму виступі висловила  гордість за Україну і наш Баришівський край, адже ми нащадки могутньої країни, яка була центром Європи з тисячолітньою історією. Це свято особливо символічне на шостому місяці повномаштабної війни, нас не зламати, ми  обов’язково  переможемо і відбудуємо нашу країну. В нас європейське майбутнє. 

Директорка газети «Баришівський вісник» Аліна Басенко розповіла про роль друкованого слова у становленні  української державності.

Тема «ідея державності в різні історичні епохи» прозвучала з уст історика за фахом, спеціаліста відділу освіти, молоді та спорту Ірини Орел.

З перших днів війни  багато людей нашої громади долучились до волонтерської діяльності.  Серед них і майстриня  Юлія  Кухова. Вона поділилася спогадами  про  те, як допомагала  жителям окупованих рашистами сіл нашої громади  з продуктами та ліками. Юля організовувала  творчі заняття для дітей, щоб відволікти їх від військових дій, що відбувались в сусідньому селі та давала поради батькам, що говорити дітям про війну.

Про медицину сьогоднішнього дня, волонтерську діяльність по наданню першої домедичної допомоги та евакуацію населення розповів Євген Харченко.

Про такі риси  ментальності  українців, як прагнення до волі, поетичність,  відкритість у спілкуванні, дружелюбність, які передаються від покоління до покоління і є основою Української держави  розповіла провідний методист з питань  туризму та культурної спадшини Баришівського культурно-мистецького центру Катерина Комаревич. Вона зазначила, що українцям притаманна глибока повага до мови, традицій та пам’яток свого народу. 

Поет-аматор з села Селище Людмила Скроцька прочитала свої вірщі. За час війни у неї народилось багато віршованих рядків. Кожен вірш, кожен рядок, кожне слово – це вже частина Української історії.

Про  мрії, життя у мирній,  вільній, незалежній Україні розповіла учениця Баришівського НВК гімназія-загальноосвітня школа 1-3 ступенів, активна учасниця театрального колективу «Оберіг» Баришівського КМЦ Ліза Нитченко.

Свої думки про майбутнє української державності висловили начальник відділу культури та туризму Баришівської селишної ради Людмила Бабич, директор центру соціальної служби Барищівської селищної ради Лариса Борзак та спеціаліст відділу культури Людмила Новицька.

День державності України – це день, коли ми всі об’єднані єдиною великою ідеєю, ідеєю нашої спільної перемоги над ворогом, ідеєю єдності всіх українців в усьому світі. Все велике починається з малого, тобто з кожного з нас.

Наталія Лавріненко,

зав. методично-бібліографічним відділом Баришівської ЦБС 

відділу культури та туризму Баришівської селищної ради