Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Проєкт «Творча майстерня» у бібліотеці - з досвіду роботи Комунального закладу «Публічна бібліотека» Макарівської селищної ради Київської області

 Матеріал поданий без змін

Проєкт «Творча майстерня» у бібліотеці

(З досвіду роботи Комунального закладу «Публічна бібліотека» Макарівської селищної ради Київської області)

 

Сьогодні значення бібліотеки як центру творчого спілкування стає дедалі важливішим. Творчі майстерні міцно увійшли в практику бібліотечної роботи. А якщо ще бібліотекар творча особистість, то і читач із задоволенням проявляє свої здібності. Бібліотечні працівники Комунального закладу «Публічна бібліотека» Макарівської селищної ради особисто беруть участь в організації та проведенні цікавих майстер-класів для юних користувачів.

Майстер-класи є однією із активних форм нашої роботи, які доповнюють собою популяризацію книг і привабливість бібліотек закладу.

Майстер-класи ми проводимо  як в бібліотеках так і на відкритих локаціях. Зокрема, в бібліотеці для дітей  працює «Бібліотечна галявина» в сквері Молодіжний.

Творчі заняття залучають дітей до художньої творчості, розвивають в них пізнавальну активність, допитливість, творчі здібності та художній смак.

Запровадження проєкту «Творча майстерня» при бібліотеках нашої громади показало, що за допомогою розвитку творчих здібностей своїх користувачів бібліотекарі, перш за все, залучають їх до продуктивного читання. Адже читання – це процес творчий. Це цілий світ яскравих образів, кольорів і почуттів, це світ уяви та насолоди від читання. 

В рамках акції «Оберіг для захисників України!» учасниками арт-студії «Творчими долонями» в бібліотеці с. Комарівка було виготовлено патріотичні браслети та передано 101 бригаді ЗСУ.

В рамках діяльності проєкту відбулися vайстер-класи з техніки модульного  орігамі. Діти дізналися про історію виникнення мистецтва орігамі, що це цікавий спосіб збору об’ємних фігур, для  яких використовують модулі.

В Мар’янівській сільській бібліотеці діти разом з бібліотечним працівником виготовили за цією методикою Герб і Прапор нашої країни.

Бібліотекар Мотижинської сільської бібліотеки провела з дітьми майстер-клас з техніки модульного орігамі

В Юрівській сільській бібліотеці діти вчилися вишивати державні символи України.

Бібліотекар с. Пашківка  з дітьми  виготовили національний одяг для ляльок та провели патріотичний ай-стопер.

В Кодрянській сільській бібліотеці діти виготовили  державну символіку до Дня Конституції України «Герб України» з матеріалу фоаміран

В Борівській, Кодрянській, Людвинівській, Маковищанській, Ніжиловицькій, Забуянській бібліотеці діти багато малюють і надсилають свої роботи нашим захисникам

Бібліотекарі розповідають  дітям про символічне оберегове значення українського віночка, його композиційний склад, обряд вінкоплетіння, звертають  увагу на те, що плести віночки – то ціле дійство і наука, яку сьогодні майже забули. Юні читачі знайомляться з оригінальними книжковими виставками,  відгадують загадки, слухають вірші і пісні про український віночок. Учасники заходу мали змогу спостерігати за майстер-класом з плетіння віночків і з великим задоволенням зайнялися цією справою. Деякі діти вже вміли плести і вдосконалювали свою майстерність, а деяким – необхідна була допомога бібліотекарів.

Сучасна бібліотека може надати дітям безліч можливостей для розвитку творчості, фантазування. І це не лише добре сформований фонд літератури та періодичних видань. Перш за все, це можливість спілкуватися, навчатися один у одного, демонструвати власні досягнення на виставках бібліотеки, брати участь у конкурсах і відкривати власні нові можливості.

У бібліотеках нашої громади  є чимало творчо обдарованих  дітей різного віку та здібностей, які потребують допомоги у пошуках творчого самовираження, прагнуть показати свої роботи, поспілкуватися, тому нам завжди потрібен матеріал для творчості.

Ми вдячні, що набори для творчості  нам надав Міжнародний комітет Червого Хреста в Україні.