Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книжковий перегляд "Слово пам'яті в ім'я правди"

 

Матеріал поданий без змін

 

Перегляд літератури до Дня пам'яті жертв політичних репресій у бібліотеці села Дівички

(З досвіду роботи Дівичківської ТГ)

День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології. Терор і репресії вразили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство. Особливо тяжкою і болісною спадщиною минулого стали масові репресії, які чинилися сталінським режимом та його прибічниками в Україні у 1930-х роках. Приміром, в Україні в 1937–1938 роках було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць і таборів. 

Натомість нинішня путінська росія, повторно наслідує ганебні методи колишнього ленінського і сталінського режимів фактично  вчиняючи геноцид у ХХІ столітті на українських землях.

Така ситуація в Україні поставила людство на межу глобальної гуманітарної катастрофи через можливий голод, спровокований руйнуванням рашистами нашої інфраструктури і логістичних комунікацій.

Сьогодні Україна демонструє світові надзусилля у боротьбі проти вторгнення московської держави, вибиваючи окупанта з  наших земель і виборюючи тим самим мир у всьому світі.

У бібліотеці села Дівички діє книжковий перегляд "Слово пам'яті в ім'я правди", де можна знайти інформацію про репресії радянської влади щодо українців.

Книжковий перегляд доповнений книгами отриманими за державною програмою поповнення бібліотек від Українського інституту книги.

Також особливої уваги заслуговує друга книга "Реабілітовані історією. Київська область".

У ній міститься біографічна довідка на реабілітованих громадян області. Неоминула сумна доля і дівичан: 

Бойко Хима Мусіївна, 1892 року народження, с. Дівички Переяслав-Хмельницького району, українка, неписьменна. Проживала у с. Єрківці Переяслав-Хмельницького району, домогосподарка. Трійкою при УНКВС по Київській області 16 вересня 1937 року засуджена до 10 років позбавлення волі. Реабілітована у 1989 році.

Видолоб Ісак Демидович, 1875 року народження, с. Дівички Переяслав-Хмельницького району, українець, малописьменний. Проживав у с. Дівички, тимчасово не працював. Трійкою при УНКВС по Київській області 16 вересня 1937 року засуджений до 10 років позбавлення волі. Реабілітований у 1989 році.

Івахно Євген Кіндратович, 1919 року народження, с. Дівички Переяслав-Хмельницького району, українець, освіта початкова. Діюча армія, червоноармієць. Військовим трибуналом 54 армії 12 липня 1942 року засуджений до 10 років позбавлення волі і поразки правах на 5 років. Реабілітований у 1992 році. 

Карман Федір Якимович, 1878 року народження, с. Дівички Переяслав-Хмельницького району, українець, малописьменний. Проживав у с. Дівички, селянин-одноосібник. Київським обласним судом 19 січня 1930 року засуджений до 10 років позбавлення волі і поразкою в правах на 5 років. Реабілітований у 1993 році.

Карман Федот Федорович, 1899 року народження, с. Дівички Переяслав-Хмельницького району, українець, малописьменний. Поживав у с. Дівички, селянин-одноосібник. Київським обласним судом 19 січня 1930 року засуджений до 10 років позбавлення волі і поразкою в правах на 5 років. Реабілітований у 1993 році.

Погуда Гаврило Павлович, 1879 року народження, с. Дівички Переяслав-Хмельницького району, українець, освіта початкова. Проживав у с. Дівички, тимчасово не працював. Трійкою при УНКВС по Київській області 9 вересня 1937 року засуджений до 10 років позбавлення волі. Реабілітований у 1989 році.

Погуда Опанас Павлович 1889 року народження, с. Дівички Переяслав-Хмельницького району, українець, освіта початкова. Проживав у м. Переяслав-Хмельницький, колгоспник. Трійкою при УНКВС по Київській області 2 листопада 1937 року засуджений до 10 років позбавлення волі. Реабілітований у 1989 році.

Тарасенко Іван Макарович, 1865 року народження, с. Дівички Переяслав-Хмельницького району, українець, освіта середня. Проживав у с. Недра Баришівського району, священник. Трійкою при УНКВС по Київській області 22 грудня 1937 року засуджений до розстрілу. Вирок виконано 22 грудня 1937 року. Місце поховання невідомо. Реабілітований у 1989 році.

Федорченко Одарка Іванівна, 1892 року народження, с. Дівички Переяслав-Хмельницького району, українка, малописьменна. Проживала у с. Веселинівка Баришівського району, домогосподарка. Особливою Нарадою при Колегії ДПУ УСРР 3 березня 1930 року засуджена до 3 років позбавлення волі. Реабілітована у 1989 році.

Хобта Сава Андрійович, 1904 року народження, с. Дівички Переяслав-Хмельницького району, українець, освіта початкова. Проживав у с. Дівички, тимчасово не працював. Трійкою при УНКВС по Київській області 23 вересня 1937 року засуджений до розстрілу. Вирок виконано 8 жовтня 1937 року. Реабілітований у 1989 році.

 

Сергієнко Н.О.

завідувачка бібліотекою філіалом села Дівички