Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

"В книжковій пам'яті миттєвості війни"

 Матеріал поданий без змін

 

Книжкова полиця "В книжковій пам'яті миттєвості війни" у бібліотеці села Дівички

(З досвіду роботи Дівичківської ТГ)

 

В Україні відзначається 8 травня День пам`яті та примирення і 9 травня День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 

Друга світова війна, в якій загинуло від 50 до 85 мільйонів людей, стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Україна вшановує пам`ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також інших жертв війни. Війна стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського. Крім того, слабкість, страх і нерішучість західного світу заохочували агресорів до все більшого масштабу злочинів.

Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції і зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціною стали надзвичайні втрати упродовж 1939-1945 років українців та представників інших національностей, які проживали на нашій землі. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Ми добре знаємо ціну війні, тому для нас головне – мир. Це спільна перемога десятків країн і народів.

Очевидними є паралелі між подіями Другої світової війни і російсько-української війни початку ХХІ століття. Зараз, як і в роки Другої світової війни, українці воюють з жорстким і цинічним агресором. Тоді фюрер узяв у заручники населення великої держави і прагнув до розширення «життєвих просторів» та вирішення «єврейського питання». Він також запевняв про безпеку і про те, що ні на кого не нападає. Водночас спочатку увів війська у демілітаризовану зону на Рейні, потім до Австрії, Чехословаччини, врешті-решт війна охопила усю Європу, а жертвами стали десятки мільйонів людей. Сьогодні путін фактично повністю копіює гітлера. Говорячи з усіх трибун про миролюбність Росії, він шляхом війни «упокорив» Чечню, потім – Грузію, відторгнення її частини на користь Росії. Далі були українські Крим і Донбас, пізніше Сирія. Нині ж Росія посягнула на територію усієї України.

Ми повинні глибоко і остаточно переосмислити історію свого перебування у таких утвореннях, як Російська імперія та Радянській Союз, позбутися усіх імперських міфів, наративів та спадщини.

У бібліотеці села Дівички діє книжкова полиця «В книжковій пам`яті миттєвості війни», де представлено історичну та художню літературу у якій описано події періоду Другої світової війни.

Також до уваги користувачів представлено книги отримані від Українського інституту книги:

Ріс Лоренс 

Гітлер і Сталін. Тирани і Друга світова війна\пер. з англ. Катерина Диса. – К.: Лабораторія, 2021. – 544 с.

Ріделл Андерс

Книжкові злодії: Про нацистські розкрадання бібліотек Європи та про спроби повернути літературну спадщину \ пер. зі шведськ. В, Криницький. – Харків : Вид-во «Ранок» : Фабула, 2020. – 400 с.

Сергієнко Н.О.,

завідуюча бібліотеки філії с.Дівички