Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Пам’ятаємо чорнобильський квітень» - з досвіду роботи Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради Київської області

 Матеріал поданий без змін

«Пам’ятаємо чорнобильський квітень»

(З досвіду роботи Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради Київської області)

 

36 років тому, 26 квітня 1986 року о 01:23:47 сталася аварія на ЧАЕС.

Вибух на 4-му енергоблоці повністю зруйнував реактор за 3 секунди. Залишки активної зони розплавилися, суміш із розплавленого металу, піску, бетону та фрагментів палива розтеклася по підреакторних приміщеннях. Внаслідок аварії стався викид у довкілля радіоактивних речовин. 

Аварія розцінюється як найбільша у своєму роді за всю історію атомної енергетики. 134 особи перенесли променеву хворобу того чи іншого ступеня тяжкості. Понад 115 тисяч людей із 30-кілометрової зони було евакуйовано. Для ліквідації наслідків мобілізували понад 600 тисяч людей.

До річниці Чорнобильської трагедії у філіях Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради було проведено ряд заходів: година пам'яті та виставка  «Чорнобиль: біль та скорбота України» (Філія 3 Горохуватська сільська бібліотека), виховна година «Весни обірване суцвіття» та книжкова виставка «Чорнобильський набат» (Філія 7 Кадомська сільська бібліотека), презентація літератури «Гіркий полин Чорнобиля» (Філія 15 Ставівська сільська бібліотека), книжково-ілюстрована виставка «Вічне ехо Чорнобиля» (Філія 10 Липовецька сільська бібліотека), виставка «Чорнобиль – подив і пам’ять» (Філія 11 Ліщинська сільська бібліотека), книжкова виставка «Поріс чорнобилем Чорнобиль, бідою нашою поріс» (Філія 1 Бібліотека для дітей), виставка літератури «Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…» (Філія 2 Буртівська сільська бібліотека), виставка «Чорнобиля гіркий полин» (Філія 20 Шпендівська сільська бібліотека). 

У Філії 12 Мирівська сільська бібліотека оформлено книжкову виставку «Пам’ятаємо чорнобильський квітень». У ній розміщені документальні та художні твори, приурочені чорнобильській катастрофі. Також можна ознайомитися з краєзнавчими виданнями, в яких опубліковані  імена працівників різних галузей Кагарлицького району, які брали безпосередню участь у боротьбі з наслідками аварії,  їхні спогади  та  поетичні твори. 

На сторінках філій у фейсбуці розміщено усі вказані виставки, а також інформаційні матеріали про трагедію (Філія 14 Слобідська сільська бібліотека та Філія 18 Черняхівська сільська бібліотека), відеопрезентація книги Сергія Плохія «Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи» (Філія 9 Антонівська сільська бібліотека), відеопрезентація «9 книг про трагедію в Чорнобилі» (Центральна бібліотека), відео «Пам‘яті героїв Чорнобиля» (Філія 5 Демівщинська сільська бібліотека). 

Здавалося, людство зробило висновки. Але всього через 36 років російські окупанти поставили світ на межу нової ядерної катастрофи. Вони захопили атомні об’єкти в Україні, чітко знаючи, що будь-який постріл або технологічний збій можуть призвести до мільйонів жертв.

Персонал ЧАЕС працював під дулами ворожих танків та автоматів. Найгіршого сценарію вдалося уникнути, аж поки станція не повернулася під контроль українських захисників.

Але «ядерний тероризм» з боку росії досі триває. А працівники українських АЕС роблять усе можливе, щоб мирний атом таким і залишався.

Пам’ятаємо Героїв, які жертвували своїм життям і здоров’ям під час ліквідації аварії на ЧАЕС 36 років тому! Дякуємо тим, хто дбає про безпеку на атомних електростанціях зараз!

Лілія Литвин,

директор Публічної бібліотеки 

відділу культури Кагарлицької міської ради 

Київської області