Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Вплив війни на роботу бібліотеки - з досвіду роботи Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради Київської області

 Матеріал поданий без змін

Вплив війни на роботу бібліотеки

(З досвіду роботи Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради Київської області)

 

Війна в Україні перетворила кожного українця на воїна, готового на  своєму місці робити те, що він вміє, та разом з армією наближати перемогу. Поборовши перший шок 24 лютого, Публічна бібліотека відділу культури Кагарлицької міської ради стала міцною опорою органам місцевого самоврядування. Допомагали знайти житло внутрішньо переміщеним особам, оформити документи, розподілити гуманітарну допомогу. Збирали продукти харчування для наших захисників, плели маскувальні сітки, збирали кошти та купували необхідне для воїнів. Уся ця робота триває й досі, але майже одразу відновилася й робота бібліотек згідно з їх прямим призначенням – обслуговуванням читачів. 

А їх не бракує, не дивлячись на військовий стан у країні. Навпаки, бібліотеки стали осередком інформації та відпочинку. Дорослі відірвалися від безупинного гортання стрічки новин і повернулися до читання, аби бодай трохи відволіктися від жаху реальності. Діти переселенців мають змогу скористатися у бібліотеці вільним доступом до мережі Інтернет для того, щоб відвідувати онлайн-уроки. Також дітей залучають до творчості. 

Так учасники гуртка «Веселка» (Філія 4 Горохівська сільська бібліотека) малюють, ліплять з пластиліну та полімерної глини, виготовляють вироби з кольорового паперу, грають у розвиваючі ігри. Для діток організовано патріотичні флешмоби «Я з України» та «В серці кожної дитини живе люба Україна» (Філія 1 Бібліотека для дітей), акцію «Підтримай дух воїна своїм малюнком» (Філія 18 Черняхівська сільська бібліотека), проведено годину пам’яті «Болить мені моя Вкраїна» (Філія 16 Сущанська сільська бібліотека), організовано виставку малюнків «Діти проти війни» (Філія 5 Демівщинська сільська бібліотека). 

Юні відвідувачі декламували патріотичні вірші (Філія 2 Буртівська сільська бібліотека), дорослі – виконали пісню «Зацвів в дитинстві сад», присвячену матерям, чиї сини загинули, захищаючи нашу Україну (Філія 6 Зеленоярська сільська бібліотека). З метою вшанування мужності та героїзму захисників України з жителями села проведено бесіду «Діалоги про війну» (Філія 4 Горохівська сільська бібліотека), в пам’ять про загиблих під час війни дітей оформлено виставку-пам’ять «Зірваний цвіт нації» (Філія 9 Антонівська сільська бібліотека).

На сторінках у соцмережах Центральної бібліотеки висвітлюються корисні поради та важлива інформація: «Як підтримати дітей в час війни», «Психологічні поради для підлітків», «Що робити у разі хімічної атаки чи аварії на хімпідприємстві», «Що робити про фосфорному бомбардуванні», «Як забруднену воду перетворити на питну?», «Як захистити свій Телеграм? Поради від Кіберполіції», «Що робити у разі обстрілу», «Як спрацьовують сирени».

До перегляду читачів доступні історичний екскурс «Борці за незалежність», відео «Велике російське руйнівництво: архітектурні пам’ятки, пошкоджені війною», відео-огляди, що популяризують книги з історії України.

Центральна бібліотека постійно тримає руку на пульсі літературних новин. Висвітлюються матеріали про письменників світу, які підтримують Україну, про безкоштовні електронні книги, доступ до яких відкривають українські видавництва, започатковано рубрику #вірші_про_війну, написані нашими сучасниками. 

Лілія Литвин,

директор Публічної бібліотеки відділу культури

Кагарлицької міської ради

Київської області