Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книжкова виставка «Афганістан – то біль і смуток, чиєсь обірване життя»

 

Матеріал поданий без змін

 

День вшанування учасників бойових дій.

 

(З досвіду роботи Сквирської ЦБС)

 

Щороку, 15 лютого, в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам’ятна дата приурочена до дня виведення радянських військ з Афганістану.

Афганістан... У нашій свідомості це слово стало синонімом справжнього людського лиха, справжнього пекла. Афганська війна залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків. З нагоди цієї дати працівниками центральної міської та дитячої бібліотек, у фойє міського Будинку культури, презентовано тематичну книжкову виставку «Афганістан – то біль і смуток, чиєсь обірване життя» де учасники заходу мали можливість ознайомитися з літературою, у матеріалах якої висвітлюються вищезгадані події. З 1979 до 1989 року, близько ста п'ятдесяти тисяч українців пройшли через горнило "афганської війни". 290 українців не повернулися з Афганістану, 62 - вважаються зниклими безвісти або потрапили в полон. Отримали поранення більш ніж 8 тисяч українців, 4 687 з них повернулися до рідних домівок інвалідами. Також оформлено стенд «Вшанування воїнів-інтернаціоналістів Сквирщини», де представлено світлини, матеріали з особистих архівів учасників бойових дій, які ще є серед нас. Згадали і тих, що полягли в афганських ущелинах та відійшли у вічність у мирний час.

Нехай вічний вогонь пам'яті не згасне над загиблими воїнами-інтернаціоналістами. Хай чорну війну навічно переможе світлий, чистий, ясний мир! Адже щоб мати майбутнє, треба пам'ятати та шанувати своє минуле, бо пам'ять єднає покоління.