Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Броварська бібліотека приймала у своїй читальній залі письменника Олександра Волощука

 

Матеріал поданий без змін

 

Автостопом – до мрій 

(З досвіду роботи Броварської міської публічної бібліотеки)

11 лютого Броварська міська публічна бібліотека приймала у своїй читальній залі гостя із Чернігова – письменника, журналіста, мандрівника Олександра Волощука. 

Олександр Волощук відвідав десятки країн світу, подорожуючи переважно самотужки, автостопом або пішки. У кожній країні він шукає україців-емігрантів, українську діаспору. Досліджує добу масових репресій 1930-1950-х років. Враженнями від мандрівок ділиться на своїй сторінці у Facebook та у книжках, найновіша з яких – "Парагвайське щастя", присвячена співвітчизникам-емігрантам у Парагваї. 

Його розповіді мало нагадують картинки з популярних телепередач про туризм. Мандрівник руйнує стереотипи про країни, людей, історію, заглиблюється у суть проблем, розкриває інші грані давно відомого. 

Олександр пояснює, які схожі між собою та водночас як відрізняються різні хвилі еміграції українців. Найкраще, що змогли зберегти переселенці – це взаємодопомога та підтримка протягом років та поколінь. На жаль, не всі, хто усвідомлюють себе українцями, можуть розмовляти або читати українською. Із кожним поколінням усе складніше зберігати й передавати нащадкам свою мову та культуру через асиміляцію та віддаленість від України (це дуже стосується аргентинської діспори). Водночас Олександр розповідає про етнічного парагвайця, який захопився українськими народними танцями так, що навіть приїздив стажуватися до Києва. 

Дві години зустрічі з мандрівком пролетіли непомітно. Тепер чекаємо на автора вже з наступною книжкою, над якою Волощук нині працює.

Довідка

Олександр Миколайович Волощук народився у місті Зеленодольську на Дніпроперовщині у 1972 році. Із 1976 року живе у Чернігові. З 1994 року – в журналістиці (редакція концерну «Чексіл», Чернігівське міське телебачення «Новий Чернігів», Чернігівське обласне телебачення, пресаташе жіночих футбольних клубів «Легенда» (Чернігів) та «Дончанка» (Донецьк), з 2008 по 2010 рр. – журналіст інтернет-видання «Високий Вал»). Подорожувати почав із 2002 року. 

Серед знакових подорожей: 2004 рік – Російська Північ (Вологодська і Архангельська області, Карелія, Соловецькі острови), під час подорожі шукав могилу чернігівського поета Марка Вороного, який був репресований в 1937 році; 2005 рік – подорож під умовною назвою «Автостопом по гарячих точках» (Південна Осетія, Дагестан, Чечня, Інгушетія, країни Закавказзя), Аральське море, Каракалпакія, Західний Казахстан; 2011 рік – Грузія, Вірменія, Азербайджан, Нагірний Карабах, Туреччина, Турецька Республіка Північного Кіпру, Абхазія, православна експедиція на гору Ельбрус (літургія на східній вершині); 2018 рік – Аргентина, Чилі, Парагвай, Перу, Бразилія і Болівія.

Видав 11 книжок:

«Автостопом на край світу» (2008),

«Північна Одісея» (2009),

«Назустріч сонцю» (2010),

«Кавказький щоденник» (2012),

«Сорок чотири дні» (2012),

«Записки цивилизованного дикаря» (2014),

«Восточный Крест» (2015),

«Мои 500 выездов» (2017),

«Пешком вокруг моря» (2019),

«Легенда» молодости нашей» (2020),

«Парагвайське щастя» (2021).

 

Лідія Стрельченко,

завідуюча Броварської міської публічної бібліотеки