Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Зустріч з воїнами-інтернаціоналістами, уродженцями села Єрківці

 

Матеріал поданий без змін

 

Без права на забуття: Афганістан

(З досвіду роботи Дівичківської ТГ)

Війна в Афганістані – це трагедія, не загоєна  рана. 

33 роки тому, сотні сімей та родин, де підростали майбутні воїни, з полегшенням зітхнули, адже 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез.

З того часу ця дата ввійшла в новітню історію як День вшанування  учасників бойових дій на території інших держав. 

В Публічній бібліотеці с.Єрківці за підтримки Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) відбулася зустріч з воїнами-інтернаціоналістами, уродженцями села Єрківці: Старухою Віктором Васильовичем, Ткаченком Володимиром Миколайовичем та Молоштаном Василем Миколайовичем. Сьогодні важко уявити, що ось ці вже сивочолі мужні чоловіки у свої 18 років ішли під кулі, мужньо вели бойові дії на фронтових дорогах чужої країни, де звідусіль чатувала небезпека. І хоч проходять роки, та в душі ця війна житиме для них вічним болем і ще болючішими спогадами.

Зі словами вдячності  та поваги до ветеранів-афганців звернулися голова Дівичківської сільської ради Слюсар Олександр Миколайович, староста Єрківецького старостинського округу Гич Михайло Миколайович та полковник Збройних Сил України, учасник бойових дій в Афганістані Козаченко Сергій Іванович. 

Під час заходу від Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) нашим землякам були вручені нагороди та почесна грамота старості села Гичу М.М. В свою чергу Михайло Миколайович подякував за виявлену увагу та подарував спілці книги свої книги «Єрковці. Історія села Переяславського краю. Збройні конфлікти 1939-2020 рр. Світлини. Документи. Людські долі» та «Єрковці. Історія села Переяславського краю. Служба в царській армії. Перша світова війна. Громадянська війна 1918-1922 рр.». 

Даниною пам’яті і шани усім воїнам, долю яких обпалила жорстока війна у далекій гірській країні, є  виставка-фотохроніка «Без права на забуття: Афганістан», організована в сільській книгозбірні. На виставці представлені історико-документальні матеріали, світлини, матеріали з особистих архівів учасників бойових дій села Єрківці, а також  художні та публіцистичні твори про Афганську війну. Сільська бібліотека дякує Українській спілці ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) за надану значну частину матеріалу до даної виставки.

 

Ольга Шульга,

директор Публічної бібліотеки села Єрківці