Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

"Я хочу продовжувати жити і після смерті"

 

Матеріал поданий без змін

 

Квест-гра за книгою «Щоденник Анни Франк. Графічна версія»

(з досвіду роботи Публічної бібліотеки Пісківської ОТГ Київської області)

 

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

Про Голокост є чимало книжок: документальних, романів, віршів, спогадів очевидців. Але ніщо не вражає і не чіпляє за душу як маленький щоденник 13-річної єврейської дівчинки на ім'я Анна Франк - дівчинки, яку знає увесь світ завдяки її записам про пережиті нею події під час Другої Світової.

Голокост очима підлітка, яка разом зі своєю родиною ховалася від нацистів на горищі будинку в окупованому Амстердамі. Страх, відчай, пригніченість. Ми можемо скільки завгодно говорити про те, що всім було важко в роки війни, але дітям було важче, ніж дорослим. У роки війни не втратити себе як особистість, не опустити руки, бути хоробрими і мати свою точку зору – потрібно було мати стійкість духу. Незважаючи на все Анна мала інтереси, вчилася, розвивалася та понад усе на світі прагнула справедливості та кращого ставлення до своєї нації.

Ця історія змусить кожного щиро співчувати долі цих вісьмох євреїв, які мусили терпіти нестерпні умови проживання, повинні були їсти гнилі продукти та тремтіти при кожному шурхоті, який лунав із сусідніх квартир, де сусіди навіть не підозрювали, що живуть поруч із євреями-втікачами. 

Книга дає можливість не тільки дізнатись про історичні факти, але й відчути, в певній мірі пережити, силу втрати минулого століття. Адже в тих таборах померло чимало не написаних картин, не сконструйованих винаходів, не зіграних ролей, не декламованих віршів...

За мотивами цієї книги ми провели квест-гру. Анна Франк поділилась з нами деякими моментами зі свого життя у Сховищі. Разом з нею ми вивчали текст за хвилину, створювали меню маючи лише один продукт, розшифровували записку-телеграму та ще багато іншого.

Важливо, щоб діти читали про ці умови життя та протиставляли їх із власними, щоб не тільки відчували вдячність, а й відчували співчуття до тих, хто жив у ті страшні часи.

"Я хочу продовжувати жити і після смерті" - написала Ганна Франк у 1942 році у своєму щоденнику. Їй вдалося здійснити цю мрію.

Вдячності:

✔За проведення заходу дуже вдячні Марії Ніколаєвій, яка виконувала роль Анни Франк. Досконало підготувалась, перечитала декілька версій щоденника і провела квест двом групам дітей на рівні дорослого. Молодчинка!

✔За сукню періоду Другої світової війни для ведучої вдячні нашій читачці Цимбалюк Людмилі.

✔І, звісно, за книгу в фонді нашої бібліотеки вдячні Український інститут книги

 

Рудніченко Наталія,

директор Публічної бібліотеки

Пісківської селищної ОТГ Київської області