Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Українські ночі Куїнджі»

 

Матеріал поданий без змін

 

Мистецька година «Українські ночі Куїнджі»

 

(З досвіду роботи КЗ «Публічна бібліотека» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області)

 

27 січня виповнюється 180 років від дня народження Архипа Івановича Куїнджі - геніального живописця, пейзажиста. Він прославився ефектами освітлення, близькими за природою до ілюзорності.

Куїнджі родом з України, виріс у її приморських степах, гордився, що Україна – його земля, писав здебільшого про Україну, що й принесло йому визнання і славу, і всі його всесвітньо відомі полотна, присвячені природі України, зокрема, “Українська ніч” і “Місячна ніч на Дніпрі” – дух України, її краса і чари, тому ми з впевненістю можемо назвати Архипа Куїнджі українським художником. 

Напередодні ювілею майстра, в рамках бібліотечного проєкту «Мистецький вернісаж», в КЗ «Публічна бібліотека» Вишневої міської ради пройшла мистецька година «Українські ночі Куїнджі». Нашими гостями були учні та викладачі художнього відділення Вишнівської дитячої школи мистецтв. Бібліограф Ірина Савічева познайомила юних художників з непростим життєвим шляхом Архипа Куїнджі, його найбільш відомими роботами. Також пані Ірина презентувала гостям книжково-інформаційну виставку присвячену Архипу Куїнджі. Книги, журнали та великоформатні мистецькі альбомами з живопису, які представлені на виставці, знайомлять всіх любителів прекрасного з багатим мистецьким доробком прославленого живописця . 

Юні відвідувачі з великим інтересом переглянули документальний фільм «Архип Куїнджі. Ніч на Дніпрі. Історія одного шедевру», який допоміг юним художникам краще зрозуміти геніального майстра пейзажу.

Дякуємо Вишнівській школі мистецтв за співпрацю.

 

Оксана Бабич,

бібліотекар І категорії відділу обслуговування читачів

КЗ «Публічна бібліотека»  Вишневої міської ради,

Бучанського району Київської обл.