Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

 

Матеріал поданий без змін

 

Книжкова виставка - реквієм " Голокост - скорботна рана на святій землі"

(з досвіду роботи Дівичківської ТГ)

Голокост - це організоване та планомірне знищення єврейського населення нацистами та їхніми союзниками в роки Другої світової війни.

В Україні було розстріляно понад півтора мільйона людей, а Бабин Яр став величезною братською могилою, де загинуло понад сто тисяч осіб - військовополонених, євреїв, циган, підпільників, партизанів... Всіх, хто вважався "ворогом  Третього Рейху". Взагалі, починаючи із 1933 року, коли А.Гітлер став канцлером Німеччини, мільйони євреїв стали предметом приниження, дискримінації, рабської праці, тортур і смерті. Нацисти і їх спільники висліджували кожного єврея, щоб "вирішити єврейське питання".

Не оминула трагедія Голокосту і Переяслав. Фашисти зайняли місто 16 вересня 1941 року, а вже 4 жовтня  була проведена акція по масовому розстрілу євреїв. Наступні акції були в червні 1942-го та у травні 1943 років. Не менше 1000-1500 осіб переяславських євреїв стали жертвами геноциду. Це була спроба знищити цілий народ, де б не перебували його представники.

27 січня світ вшановує пам'ять загиблих в роки Голокосту, під час  якого знищено близько шести мільйонів євреїв.

Публічна бібліотека села Єрківці приєднується до вшанування цієї трагічної дати і пропонує  до уваги користувачів книжкову виставку - реквієм " Голокост- скорботна рана на святій землі".

 

Ольга Шульга

директор Публічної

бібліотеки села Єрківці