Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книжково-інформаційна виставка «Крим – це Україна»

 

Матеріал поданий без змін

 

День Автономної республіки Крим 

(З досвіду роботи КЗ «Публічна бібліотека» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області)

 

#Крим_цеУкраїна

Завжди і всюди звали раєм Крим.

Тут любо ж бути гожої пори,

Коли натхнення гомонять вітри.

Тобі - любов моя, о Криме мій! (Зіядін Джавтобелі, 1937 рік) 

 

20 січня в Україні відзначають День Автономної республіки Крим. Цю дату було обрано, оскільки 20 січня 1991 року більшість кримчан на загальнокримському референдумі висловилися за відновлення кримської автономії.

Попри тимчасову окупацію Росією, Крим був і є невід’ємною частиною України. Над півостровом обов’язково замайорить український прапор!

Ми впевнені, що право та справедливість переможуть і півострів Крим повернеться до складу нашої незалежної, суверенної держави. Давайте нагадаємо всім, що  КРИМ – ЦЕ УКРАЇНА 

Напередодні цього дня в КЗ «Публічна бібліотека» Вишневої міської ради розгорнута книжково-інформаційна виставка «Крим – це Україна», матеріали якої познайомлять вас з історією та культурою півострова, яким ми всі любимо та пам’ятаємо, спільну історичну долю Криму й України. Також ви зможете познайомитися з творами про Крим, як класиків української , так і кримськотатарської літератур. 

Виставка адресована всім, хто любить Крим і щиро переймається його долею.

Також відбулася презентація  книги репортажів з окупованого Криму, яка з’явилася в нашій книгозбірні завдяки Українському інституту книги, в рамках державної Програми поповнення бібліотечних фондів.

Гуменюк Н. Загублений острів. Книга репортажів з окупованого Криму/ Наталя Гуменюк.-Львів: Видавництво Старого Лева, 2020.-312с.

Загублений острів — це збірка репортажів з окупованого Криму, куди відома журналістка Наталя Гуменюк їздила упродовж 2014–2019 рр. У книжці — справжні історії і трагедії людей, життя яких кардинально змінилося після 2014 року, бо відтоді хтось із кримчан живе в окупації, а хтось — просто в іншій країні. То ж яка їхня неприхована правда? Підприємці та пенсіонери, кримські татари, студенти й громадські активісти, правозахисники та військові, люди з різними політичними та ідеологічними поглядами відверто розповідають свої історії: одні діляться тихим, глухим болем, інші — просто втомилися мовчати й боятися.

Ця книжка є справжнім голосом анексованого Криму, його багатоголоссям, в якому окремі розповіді творять єдину спільну історію, яка ще не завершилася.

Оксана Бабич,

бібліотекар І категорії відділу обслуговування читачів

КЗ «Публічна бібліотека»  Вишневої міської ради,

Бучанського району Київської обл.